14 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУчилище "Орфей" с празник на буквите в полите на Алпите

Училище „Орфей“ с празник на буквите в полите на Алпите

-- Реклама --

Текст Меланж Булгарен

Снимки Меланж Булгарен, Ивелин Ненков, Максим Коропчану Лаура Ридъл

„Браво на свети Кирил и Методий!”, спонтанно възкликна първокласникът Мартен след като учениците от българското училище „Орфей” изпълниха химна на светите братя. Така малчуганът зададе най-верния тон за празника – уважение към знанието и словото, гордост от постиженията на България и споделена радост от срещата със сънародници.

А химнът се понесе не на сцената в някоя зала, а тръгна от поляната на красива къща в Раксендорф и се понесе над австрийските Алпи. На 28 май градината на семейство Мария и Валентин Миневски отново се превърна в сборен пункт на българи от Линц и Кремс, дошли да отбележат с децата си най-светлия празник – 24 май.

Посланик Десислава Найденова-Господинова (в средата) бе посрещната от домакините с питка и мед.

Тържеството на училището бе уважено от посланичката на България в Австрия Н.Пр. Десислава Найденова-Господинова. Тя поздрави учениците и събралите се гости и изказа своята благодарност към учителите за ежедневните грижи, които полагат, за да могат българчетата да се учат да четат и пишат на роден език. Посланик Найденова-Господинова подари на училището детски книжки като сподели, че ги е подбрала с помощта на своите деца.

Една от първите ученички в българското училище „Орфей“ – Лаура Ридъл (дясно) вече е студентка, но поддържа връзка с учителката си Мартина Иванова.

Специални гости бяха и Десислава Опел, ръководител на българското училище „Н.Й.Вапцаров” в Грац, Нина Василева-Занешев от BG Radio, Валя Дворянска от танцова група „Китка”, Виена, приятели на училището от Линц, Кремс, Раксендорф, Виена.

Домакините на празника Мария и Валентин Миневски

И тази година семейство Миневски се погрижи не само да предостави „сцената” на тържеството, но и да осигуро вкусна българска скара и курбана за здраве. Лакомствата, донесени от родители и гости, оформиха богата трапеза за десетките гости.

 „Учим, пишем и четем здрави, силни да растем”

Първи на изпровизираната сцена заедно с учителката Теодора Тодорова излязоха най-малките ученици и показаха, че вече познават буквите и могат да четат. С помощта на музикалната ръководителка Доня Иванова те бяха научили песни, с които поздравиха гостите.

Филиалът на училището в Кремс бе успял да привлече в своето представяне не само учениците, но и част от родителите. Татковци и майка въодушевено изпълняваха репликите си от специално подготвената пиеса.

По-големите възпитаници на филиала в Линц бяха подготвили рецитал под ръководството на преподавателката проф. Юлияна Генчева.

С много настроение и динамика бе заредено изпълнението на танцовата група към училището с ръководител Ванина Нинова.

Децата от филиала в Кремс бяха подготвили изложба с рисунки, а от Линц пристигна пъстро пано с български шевици.

За музикалното оформление на празника се грижеше Светломир Иванов.

С благодарност към учителите

Българските училища в чужбина са не само център на знание, но и огнища по родолюбие, съхраняващи и развиващи българските традиции. Те са възможни благодарение на огромната всеотдайност и отдаденост на учителите. В училище „Орфей” това са Мариета Ридъл, ръководител на школото, Теодора Тодорова, Филиз Караджа, Доня Иванова, Велизара Настева, Елена Карачева, Юлиана Генчева. Тук е и Мария Миневска, председател на родителския съвет на филиала в Кремс, която за четвърта поредна година отваря дома си своите сънародници. За съжаление проф. Димитър Дунков, създател на Радио България в Линц, бе възпрепятстван да присъства.

Празникът продължи с много музика в изпълнение на гайдаря Милко Димитров, специално пристигнал от Бад Хофгащайн, на акордеониста Красимир Киряков, на цигуларката Хайгануш Нарадикян, която доскоро беше учителка по музика в училището, а днес вече в концерт майстор на филхармонията в Будвайз.

С кръшни хора и танци гостите запазиха до край доброто настроение и си обещаха следващата година събирането да прерастне в събор.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации