20.7 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТържествено отбелязване на националния празник на Австрия

Тържествено отбелязване на националния празник на Австрия

-- Реклама --

На 26 октомври Австрия чества своя национален празник – Деня на неутралитета. По традиция на този ден отварят врати някои от най-важните държавни институции, прави се преглед на войската, а част от музеите са безплатни за посещение.

Въпреки повишената степен на тревога от тероризъм и тази година желаещите ще могат да надникнат зад кулисите на Републиката.

Те ще могат да посетят кабинетите на федералния президент, помещенията на Федералното канцлерство или Парламента. На Хелденплац във Виена ще бъдат представени австрийските въоръжени сили.

Представяне на армията на Хелденплац във Виена

Според Министерството на вътрешните работи събитието се организира в контекста на повишената степен на тревога от тероризъм и се въвеждат някои нови мерки за сигурност, които не могат да бъдат обявени предварително. Според правителството в момента няма конкретна опасност от нападение.

Както всяка година тържествата ще започнат с възпоменание на загиналите. Федералният президент Александър Ван дер Белен и федералното правителство ще положат венци в криптата на Площада на героите (Heldenplatz). След прелитане на изтребители Eurofighter новобранците в армията ще положат клетва.

Австрийските въоръжени сили отново ще представят разнообразните си задачи на различни места на Хелденплац и в центъра на Виена.

Ден на отворените врати в канцеларията на президента

Поради големия интерес, проявен през последните години, тазгодишният Ден на отворените врати в Президентската канцелария ще започне в 10 ч. Федералният президент Александър Ван дер Белен и съпугата му Дорис Шмидауер ще посрещнат гостите пред Хофбург на Балхаусплац и ще отворят вратите на президентството. След това посетителите ще бъдат придружени от служители от различните отдели на Президентската канцелария в опознавателни обиколки и ще имат възможност да се запознаят с официалните и представителните помещения на държавния глава. Вечерта федералният президент ще произнесе реч по националната телевизия.

И сградата на канцлерството ще посрещне посетителите, които ще могат от 12 до 17 ч. да разгледат представителните помещения. Федералният канцлер Карл Нехамер, министрите от канцеларията Каролине Едтщадлер и Сузане Рааб, както и държавният секретар Клаудия Плаколм (всички от ÖVP) ще бъдат на разположение на групи посетители за срещи и поздравления.

________________

Какво чества Австрия на своя национален празник на 26 октомври?

________________

Сградата на парламента във Виена отваря врати

Новоремонтираната сграда на парламента също ще отвори врати за поглед зад кулисите от 10 до 16 ч. Посетителите могат да се включат в обиколка с екскурзовод с продължителност около един час и да разгледат заседателните зали на Националния и Федералния съвет, както и „Пленарната зала“ под новопостроения стъклен купол. Като специален акцент тази година могат да бъдат посетени и стаите на комисиите, които иначе са недостъпни за обществеността. Ще има възможност да се разговаря и с председателите на Националния съвет и Федералния съвет, както и с мандатоносителите на всички парламентарни партии. Поради очакваното струпване на много хора, посетителите трябва да се регистрират предварително онлайн за обиколката с екскурзовод.

___________________

Новият стар Парламент на Австрия

___________________

Конституционният съд (VfGH) ще бъде отворен за обществеността на Националния празник от 11 до 15 ч. Посетителите ще имат възможност да се запознаят със сградата и работата на Конституционния съд, както и да разговарят с председателя Кристоф Грабенвартер и служителите на съда. Кабинетът на председателя също ще бъде отворен за обществеността.

Ден на полицията на Minoritenplatz във Виена

Денят на полицията ще се проведе на Minoritenplatz. От 10:00 ч. пред Министерството на вътрешните работи ще бъдат представени различни области от дейността на полицията. В допълнение към разговорите със служителите на министерството, в 12 ч. ще има демонстрация на полицейските мотоциклети, от 13 ч. ще звучи полицейска музика, последвана от представление на звеното на полицейските служебни кучета. Планирана е и томбола.

На площада пред виенското кмество ще се съберат представители на различните организации за оказване на спешна помощ. Те ще представят своята работа, която често е и много опасна.

На 26 октомври Националната библиотека и нейната тържествена зала ще бъдат безплатни за посетителите. Литературният музей, Музеят за есперанто, Домът на историята, Музеят на глобусите, Музеят на папирусите също ще бъдат безплатни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации