12.7 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия въвежда граничен контрол и с Чехия

Австрия въвежда граничен контрол и с Чехия

-- Реклама --

От сряда, 18 октомври, Австрия ще контролира и границата си с Чешката република. Това съобщи говорител на Министерството на вътрешните работи пред АПА във вторник следобед. Поводът за тази стъпка е решението на Германия да въведе стационарен граничен контрол с Чешката република, Полша и Швейцария. Целта е „да се предотврати незабавното изместване на маршрутите на контрабандната мафия към Австрия“.

Граничен контрол

В борбата срещу незаконната миграция Австрия вече контролира границите си със Словакия, Унгария и Словения. „Граничният контрол се извършва в тясна консултация и координация с германските полицейски органи. Международното сътрудничество е от решаващо значение в решителните действия срещу незаконната миграция, контрабандната мафия и терористичните заплахи“, подчерта министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (ÖVP).

Според вътрешното министерство граничният контрол ще бъде „тясно координиран с чешките власти“. Той ще се осъществяват главно „по пътната мрежа от по-висок ранг“, където се намират шест гранични пункта. Министерството на вътрешните работи посочва, че освен Австрия, граничен контрол са въвели и страните от Шенгенското пространство Словакия, Полша, Чешката република, Германия, Дания, Франция, Норвегия и Швеция.

Значително увеличение на задържанията

По-специално в Словакия броят на нарушенията се е увеличил значително през последните седмици – с 900% в сравнение със същия период на миналата година. Сходна е ситуацията и в Германия (71%), Франция (37%) и Испания (42%), които също съобщават за нарастване. В Австрия, от друга страна, броят на задържанията и молбите за убежище е намалял с „около 50 процента“ през последните месеци.

Докато контролът по унгарската и словенската граница е в сила от години, чешката и словашката граница са били контролирани само за сравнително кратки периоди от време в миналото. Сегашният контрол със Словакия например беше въведен едва на 4 октомври, а предишната седмица беше удължен до началото на ноември.

В понеделник вечерта Германия започна с постоянния контрол на граничните пунктове с Полша и Чехия. Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер (СДПГ) обяви по-рано, че ще удължи с още шест месеца контрола на австрийската граница, който се прилага от години.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации