23.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноНе изхвърляй - поправи: Община Виена подпомага финансово ремонтите на повредени вещи

Не изхвърляй – поправи: Община Виена подпомага финансово ремонтите на повредени вещи

Програмата започва на 21 октомври и с нея се цели стимулирането на ремонтирането на всякакви вещи – от повреден велосипед до счупена кукла, вместо изхвърлянето им на боклука. За целта са заделени 1,2 млн евро до края на 2027 година.

-- Реклама --

След успеха на инициативата „Ремонтирай електроуредите. Спести 50% от разходите. Опазвай околната среда”, за която са заделени 130 млн. евро до края на 2026 г, от 21 октомври Община Виена продължава своята допълнителна програма за финансово стимулиране на поправките.

С нея се цели стимулирането на ремонтирането на всякакви вещи – от повреден велосипед до счупена кукла, вместо изхвърлянето им на боклука. За целта са заделени 1,2 млн евро до края на 2027 година.

Размер на помощта

С тази програма жителите на австрийската столица ще могат да получат до 50 процента от брутната сума по фактурата за ремонта като максимумът е 100 евро. Ако ремонтът вече не е рентабилен, направените оценки на разходите в размер до 55 евро ще бъдат покрити изцяло.

Сумата на субсидията се приспада незабавно от сумата на фактурата. Не е необходимо да подавате допълнително заявление за плащане.

Какво може да бъде ремонтирано?

С Виенския ваучер за ремонт можете да ремонтирате най-различни предмети. Например плюшени животни, велосипеди, мебели, обувки или дрехи. Изключени са електрически и електронни уреди, които се покриват от специалния за тях бонус, валиден в цяла Австрия.

_______________

Как да получим до 200 евро ваучер за ремонт на електроуреди

_______________

Как да получим ваучер

Ваучерът ще бъде на разположение за изтегляне от 21 октомври 2023 на уебсайта mein.wien.gv.at/wienerreparaturbon. Първо трябва да се регистрирате или да влезете в системата, след което ваучерът може да бъде изтеглен и използван веднага при поръчката на ремонта. Той може да се използва само за предприятията, които са част от мрежата Vienna Repair Network. Регистрацията изисква акаунт в Община Виена с потвърден имейл адрес и телефонен номер, което предотвратява регистрацията от трети лица.

Ползи за климата – ползи за икономиката

С помощта на виенския ваучер за ремонт досега са ремонтирани над 35 000 артикула, като по този начин са спестени около 2 700 тона CO2 и около 355 тона отпадъци.

За сравнение, един хектар гора съхранява около 13 тона CO2 годишно. По този начин Wiener Reparaturbon е поел работата на около 207 хектара гора или гора с размерите на район Маргаретен.

Удълженият полезен живот на вещите допринася не само за опазването на околната среда. Wiener Reparaturbon укрепва регионалните икономически цикли, увеличава създаването на стойност във Виена, осигурява работни места и насърчава информираността за един по-устойчив начин на живот.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации