11.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияСофийската филхармония отново гастролира във Виена

Софийската филхармония отново гастролира във Виена

-- Реклама --

В последните години Софийската филхармония е чест гост на музикалната сцена във Виена. След два блестящи концерта в Музикферайн през 2019 и 2022, в началото на ноември филхармониците стъпват и на престижния подиум в Голямата зала на Концертхауз.

Почитателите на класическата музика ще могат да чуят изпълненията на Софийската филхармония под диригентската палка на възпитаника на Виенския музикален университет маестро Найден Тодоров. В програмата са включени Концерт за цигулка и оркестър D-Dur op. 61 на Лудвиг ван Бетовен и Симфония Nr. 9 e-Moll op. 95 на Антонин Дворжак. Солист е Елиас Давид Монкадо, стипендиант на фондацията за подкрепа на млади таланти „Ане-Софи Мутер“.

______________________

Найден Тодоров: Концертът на Софийската филхармония в Музикферайн ще бъде повод за гордост за българите в Австрия

Творби на Панчо Владигеров ще звучат в Златната зала на Музикферайн

______________________

Програмата

Концертът за цигулка на Бетовен е един от шедьоврите в цигулковия репертоар на всички времена и е единственото завършно произведение в този жанр на великия композитор. Той го пише през 1806 г. за своя приятел известния цигулар Франц Йозеф Клемент. Премиерата е на 23 декември в Theater an der Wien, но за съжаление не е особено успешна. Според някои съвременници соловата партия е била написана в последния момент и Клемент е трябвало да я изсвири без никаква репетиция. Творбата се считала за твърде трудна за повечето цигулари и в същото време ѝ е липсвал виртуозен блясък и е рядко изпълнявана.

Красотата на това произведение разцъфтява едва през 1844 г, 17 години след смъртта на Бетовен, когато 12-годишният тогава Йозеф Йоахим изпълнява концерта като солист с лондонски оркестър под диригентството на Феликс Менделсон Бартолди. Оттогава насам това е едно от най-важните произведения в концертната литература за цигулка.

_______________________

Златно представяне на Софийската филхармония начело с маестро Найден Тодоров в Музикферайн

Найден Тодоров, диригент: Изкуството гради мостове и лекува раните, причинени от разединението

_______________________

Симфонията в ми минор опус  95  „Из Новия свят“ на Дворжак е създадена през 1893, когато композиторът е директор на Консерваторията за музика в Америка. Той получава от фонда за награди премия от 300 долара за написването на „оригинална симфония“. Поръчана от Нюйоркската филхармония, произведението е изпълнено за първи път на 16 декември в „Карнеги Хол“ под диригентството на Антон Зейдъл. Публиката приема творбата с огромен  възторг и се налага след всяка част Дворжак да става и да се покланя.

Още на следващия ден след премиерата, симфонията е изсвирена повторно и до края на годината звучи още два пъти в друга зала в Ню Йорк.

Концерт на Софийската филхармония в Konzerthaus

КОГА: 5 ноември 2023 г от 19.30 ч.

КЪДЕ: Konzerthaus, Голяма зала

Lothringerstraße 20, Виена 1030

Билети за концерта на цена от 24 до 90 евро могат да се закупят ТУК.

Организатор на събитието е Jeunesse – Musikalische Jugend Österreichs.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации