18.8 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПианистката Дора Делийска с два концерта във Wiener Konzerthaus

Пианистката Дора Делийска с два концерта във Wiener Konzerthaus

След като билетите за обявения за 19 октомври концерт на Дора Делийска се разпродадоха буквално за часове, Wiener Konzerthaus обяви и втора дата за събитието. Така всички желаещи ще имат възможност да чуят Études&Préludes на живо и на 20 октомври 2023.

-- Реклама --

Дора Делийска е сред водещите и най-интригуващи клавирни изпълнители на световните сцени. Критиката оценява високо нейните концертни изяви, брилянтна интерпретация, както и разнообразието от аудио и видеозаписите.

Не случайно дни след обявяването на концерта „Етюди&Прелюдии“ в престижната виенска Konzerthaus билетите бяха изкупени и бе обявена и втора дата за събитието (бел.ред. концертите са на 19 и 20 октомври 2023).

Билети за концерта на 20 октомври от 19.30 ч. мога да се закупят ТУК

Програмата, подготвена от българската пианистка, се определя като „сензационно постижение в сферата на клавирното изкуство“. „С дълбочината на своята интерпретация и необятна техника Дора Делийска спира дъха на всеки слушател“, пише Рizzicatto.

Études&Préludes като концептуален проект

През последните години Дора Делийска привлича вниманието на публиката с концептуалните си проекти, които разработва сама. Те имат собствена драматургия и правят паралел между композитори от различни епохи, характеризиращи се с напълно различен натюрел (напр. Лигети и Щраус или Бах и Шостакович). По този начин пианистката премахва бариерите на времето и създава нов прочит на клавирното изкуство.

Метаморфозите на Дора Делийска

„Хубава си, моя горо” ще звучи по телевизия ARTE в изпълнение на пианистката Дора Делийска

Има множество примери за значими клавирни цикли, които се състоят от 24 произведения. Тази ясна структура е използвана често от много композитори през различни музикални епохи. Дора Делийска пресъздава структурата от 24 произведения и поставя в тази рамка дванадесет етюда и дванадесет прелюдии от Фредерик Шопен, Клод Дебюси, Дьорд Лигети и Николай Капустин. Не случайно и целият проект е наречен Études&Préludes.

Програмата

Първата част на програмата се състои от дванадесет подбрани етюда, подредени по интервали – от секунда до октава. По този начин се създава музикална линия между произведенията и интензивно емоционално изграждане.

Дванайсетте прелюдии рефлектират първата част на програмата и създават завършена музикална структура. Със своите 24 произведения концертната програма може да бъде разглеждана като самостоятелен клавирен цикъл.

Études&Préludes е структура, която е произведение на изкуството сама по себе си. 

Цялата програма може да чуете на 20 октомври 2023 от 19.30 ч. във Wiener Konzerthaus.

За билети ТУК.

Визитка

Дора Делийска завършва обучението си в Музикалната академия във Виена. Нейната кариера като солист започва през 2011г. с дебюта й в Музикферайн, Виена. Същата година тя издава и първия си солов компакт диск, с произведения на Ференц Лист.
Скоро тя се утвърждава като един от най-ценените интерпретатори на унгарския композитор. 
Тя концертира редовно в реномирани концертни зали като Музикферайн и Концертхаус. Има концертни турнета в различни държави в Европа, Азия и Южна Америка.
Нейни записи са излъчвани по националното радио и телевизия в Австрия, България, Италия, Холандия и други международни телевизионни институции.Дора Делийска е отличена с почетна грамота на Министерство на културата за принос в развитието на българо-австрийските отношения.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации