7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМетаморфозите на Дора Делийска

Метаморфозите на Дора Делийска

Авторският проект "Метаморфози" на световно признатата пианистка беше представен за първи път пред пловдивската публика

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

След дълго превъртане на годините в обратен ред, осъзнах, че от първата ми среща с Дора Делийска е изминало повече от десетилиетие. Днес вълненията от появата на първия ѝ солов компакт диск с произведения на Ференц Лист през 2008 г., се преплитат с гордостта и тръпката от последната ѝ изява. Премиерата на авторския ѝ проект „Метаморфози“ само преди няколко дни в Пловдив безспорно бележи началото на нов етап в творческото ѝ развитие.

За първи път направих интервю с живеещата във Виена пианистка в началото на февруари 2012 година. Поводът бе третият ѝ солов компакт диск „Doppelgänger”, който съдържа 14 песни на Шуберт, преработени за соло пиано от Ференц Лист. На живо тя бе още по-красива и одухотворена, от колкото на снимките от обложката на диска. Говореше за връзката си с Лист с толкова ентусиазъм и реализъм сякаш не ги деляха векове разстояние, а пиеха кафе заедно всеки следобед. Не случайно днес пианистката е сред най-добрите в света интерпретатори на творчеството на унгарския композитор.

____________________

В новия си компактдиск Дора Делийска събира валсове и балади на Ференц Лист и Фредерик Шопен

Моята връзка с Лист се оказа по-сериозна, отколкото очаквах

_____________________

Дора Делийска, фотограф Мартин Зибенбрунер

От тогава до днес излязоха още компакт дискове, Дора получи множество награди, изнесе концерти на престижни музикални сцени и се включи в редица благотворителни инициативи, свързани и с българите в Австрия. Вече е майка на прекрасен син, който при всяка възможност води в България.

Променяй се трайно

Удивителна е способността на Дора да се променя непрекъснато, запазвайки същевременно естественото си обаяние и непосредственост. От интерпретации на произведения на любими композитори, пианистката премина към създаването на оригинални концертни програми със собствена драматургия. Тя не се страхува да разказва музикални истории, прекрачвайки смело времевите рамки, преплитайки теми и произведения по нов начин.

В проекта „études & préludes“ събира творби на Клод Дебюси, Фредерик Шопен, Гьорги Лигети и Николай Капустин, обединявайки ги от конкретна идея. „В годината на Дебюси исках да направя концертна програма, в която да поглежда към неговия музикален гений от една по-различна перспектива. Вглеждайки се в творчеството му, осъзнах, че най-добрият начин да разбера музиката му е да я „погледна” през очите на други композитори – тези, от които самият Дебюси се е повлиял и тези, които са писали, вдъхновени от него”.

Метаморфози в Пловдив

На 25 ноември в Градския дом на културата „Борис Христов” в Пловдив заедно с оркестъра на Пловдивската опера Дора Делийска представи най-новия си проект „Метаморфози”. Цялостната концепция и реализация на идеята отчетливо показват, че пианистката уверено е влязла в нов, по-зрял и задълбочен период на творчество.

Снимка Alexabder Богдан Thompson, Държавна опера, Пловдив

„Има много композитори, които са използвали заглавието „Метаморфози“ за своите произведения. В моя проект разглеждам тази тема не само като композиционен стил, но и като философска и художествена концепция. Метаморфозите могат да възникнат като емоция или да вземат интелектуален обрат. Концепцията се основава на идеята, че изкуството винаги може да се променя, да варира и чрез метаморфозата да се появи нещо ново, без ограничения във времето”.

Така Дора Делийска очертава рамката, в която поставя произведения, изградени върху тема с вариации. Обединяващата вътрешна връзка между тях е темата „Dies Irae“ (бел.р началните думи на латински химн за Страшния съд, приписван на Тома от Челано (род. ок. 1256 г.), който някога е бил част от службата за мъртвите и заупокойната меса) , която се среща в две от пиесите за пиано и оркестър – Франц Лист пише своят „Totentanz“ въз основа на тази тема, а Рахманинов използва същата тема в своята Вариация за Паганини (например във Вариация № 7).

Снимка Alexabder Богдан Thompson, Държавна опера, Пловдив

В програмата е включена и емблематичната творба „Метаморфози“ композирана от Хиндемит през 1944 г. Това е симфонично оркестрово произведение в четири части, базирано на клавирни теми от Карл Мария фон Вебер. Чрез метаморфоза кратката и семпла оригинална тема се превръща в грандиозно оркестрово произведение.

„Трябва обаче да си призная, че този проект е един от най сложните и мащабни, които съм правила”, сподели Дора развълнувано часове преди излизането на сцената.

Очакваме и във Виена

Месеците труд вече са възнаградени и с първите блестящи оценки за концерта.„С виртуозна техника и завладяващо артистично присъствие Дора Делийска плени публиката с изпълнението на премиерния си авторски проект „Метаморфози“ с Оркестъра на Опера Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак и диригент Константин Добройков”.

Очакваме, че скоро ще имаме възможност да чуем „Метаморфози” и във Виена.

Визитка

© Andrej Grilc

През последните години Дора Делийска се утвърди като една от водещите и най-интригуващи клавирни изпълнители по световните сцени. Критиката оценява високо нейните концертни изяви, брилянтна интерпретация, както и разнообразието от аудио и видеозаписите.
Дора Делийска привлича вниманието на публиката с концептуалните си проекти, които сама разработва. Те имат собствена драматургия и правят паралел между контрастни композитори от различни епохи (напр. Лигети със Щраус или Бах с Шостакович).

Дора Делийска завършва обучението си в Музикалната академия във Виена. Нейната кариера като солист започва през 2011г. с дебюта й в Музикферайн, Виена. Същата година тя издава и първия си солов компакт диск, с произведения на Ференц Лист.
Скоро тя се утвърждава като един от най-ценените интерпретатори на унгарския композитор. 
Тя концертира редовно в реномирани концертни зали като Музикферайн и Концертхаус. Има концертни турнета в различни държави в Европа, Азия и Южна Америка.
Нейни записи са излъчвани по националното радио и телевизия в Австрия, България, Италия, Холандия и други международни телевизионни институции.Дора Делийска е отличена с почетна грамота на Министерство на културата за принос в развитието на българо-австрийските отношения.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации