12.6 C
Виена
петък, 3 май, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеВиена: Деца управляват големия град

Виена: Деца управляват големия град

-- Реклама --

От 21 до 25 август децата свободно ще могат да влязат в общината на Виена и да поемат управлението. Това ще се случи в рамките на ваканционна програма „Хайде в кметството!”, която цели по забавен начин да запознае малчуганите с организацията и начина на работа на институциите.

Как се управлява столица

През тази седмица на децата са поверени въпроси като сметоизвозване, охрана, пощи, банково дело.

Забавленията са гарантирани в къта за игри, в градината с правилата за движението по пътищата, в ателието за рисуване, на картинг пистата. Разбира се, в детския град може и да се учи – например в библиотеката.

Снимка ©Barbara Mair

Всички жители на Детския град получават паспорт и собствена валута в службата за регистрация, след което могат да започнат да си търсят работа. Дали като журналисти, боклукчии или охрана – децата се грижат за всичко. От спечелените детски пари се плащат данъци, след това те могат да бъдат внесени в банката или да се харчат за игри или в магазина на детския град. Който желае, може да си купи парцел и да си построи къща. Тези, които искат да се пробват като репортери, пишат статии за детския вестник. А в общинската телевизия младите редактори и оператори правят свои собствени телевизионни репортажи.

Снимка ©Barbara Mair

Придружаващите малчуганите възрастни нямат право да прекрачват границите на детските владени и ще трябва да поседнат в специално обособени чакални в двора на кметството.

Цялата власт на децата!

Всеки ден в детския град се провеждат общински избори. Който се кандидатира и спечели, на следващия ден е кмет или общински съветник, участва в приемането на закони и в определянето на данъците. Всеки ден в кметството има и срещи с политици. Общинските съветници на Виена и представителите на районите посещават детския град или канят делегации на малчуганите в офисите си. Най-важната политическа среща е посещението при кмета Михаел Лудвиг, който ще отговаря на въпроси на деца-журналисти на 23 август.

Кога: от 21 до 25 август от 10.00 до 17.00 ч.

Къде: Wiener Rathaus – Volkshalle und Arkadenhof

Трамваи: 1, 2, 71, D, U2Z,  спирка: Rathausplatz/Burgtheater

Събитието е подходящо за деца от 6 до 13 години.

Вход свободен. Не е необходима предварителна регистрация.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации