25.3 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияС концерти във Виена и София сдружение „Лилавия лебед” отбелязва 80-а годишнина...

С концерти във Виена и София сдружение „Лилавия лебед” отбелязва 80-а годишнина от спасяването на българските евреи

-- Реклама --

На иврит „Шира“ означава песен, поезия. Името на изрелската певица Шира Кармон точно описва сътрудничеството ѝ с Антониос Вулнелакос (китара), Александър Вулнеакос (пиано) и женски хор „Николай Кауфман” с диригент Мария Кауфман, в което веселите и носталгично-меланхолични теми се преплитат. Тази уникална комбинация на гласове и ритми ще можем да чуем в рамките на два концерта под надслов „Духът на живота”, посветени на Деня на София и 80-а годишнина от спасяването на българските евреи.

Шира Кармон

Концертите се организират от сдружение „Лилавия лебед“ съвместно с фондация „Акад.Николай Кауфман“ в партньорство s Israelische Kultus Gemeinde- Österreich, Сдружение „Zusammen“ – Виена, ICE – Israeli Community Europe, Art Hub. БГ, Австрийско-българско дружество Виена, Приятели на Дом Витгенщайн, Aвстрийско-български научен форум, Ателие за музика и изкуства „Зелената къща“, Maisons du Mitko Damov, Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

Духът на живота

16 септември, Национален археологически музей, София, ул. „Съборна“ 2

За билети ТУК

19 септември 2023 от 19.30 ч в „Theater am Spittelberg“, Виена 

За билети ТУК

Красивият плакат е създаден от графичката Ксения Варгов.

Концертът от България ще бъде излъчван на живо в YouTube канала на сдружение „Лилавият лебед“.

Kонцертите ще дадат възможност България да представи своята култура като съхранено културно многообразие и отново да акцентира върху своя принос за опазването на живота, като висша ценност и нравствена характерна черта на българския народ. 

Ашкеназки и сефарадски песни на идиш и ладино

На концертите, включени в проекта, хор „Николай Кауфман” ще изпълнява хорови творби на Н. Кауфман, създадени по познати и по-малко познати ашкеназки и сефарадски песни на идиш и ладино.

Половината са по старинни народни теми на сефарадските евреи, идващи от Средновековието и  Ренесанса от Испания и се изпълняват на ладино, другата половина са по народни теми на ашкеназките евреи, идващи от Северна и Североизточна Европа и се изпълняват на идиш. Много от тези песни академик Кауфман е записал от възрастни евреи на територията на България и ги е претворил в сложни хорови произведения. Интересен факт е, че песните на испанските евреи, които те донасят от Испания през 1492 г, са запазени над 600 години. Това е една дворцова централно-европейска ренесансова култура, която е съхранена почти непокътната по нашите земи и на Балканите до наши дни.

През дългия си живот композиторът и етномузиколог академик Николай Кауфман е записал над 60 000 народни песни. Той чувства за свой дълг да събира и опазва и музикалната култура на българските евреи, включително и песните на родителите си Ида Хершкович и Янко Кауфман. По еврейски тематизъм Кауфман създава стотици хорови и солови песни.

Специално място в изследователската си работа ученият отделя на синагогалната музика. Той записва от 1951 до 1994г. в софийската Синагога службите на изключителния хазан Хаим Мешулам, един от последните ярки носители на оригиналната Одринска романьотска школа.

Академик  Николай Кауфман е носител на „Грами” за втория диск „Мистерията на българските гласове” (продуцент М. Селие), 1990г. и номиниран за „Грами” за „Български обредни песни” (продуцент и автор Н. Кауфман), 1996г.

Носител е на първа награда на Европейския конкурс за хорова музика на Радио Братислава, 1981г. и първа награда за хорова музика на Международния конкурс „Нека пеят народите” в Будапеща, 1985г.

Фондация „Академик Николай Кауфман“ е основана през 2018г. с цел съхранение и разпространение на научното и композиторското му творчество, а през 2019 г. към фондацията е създаден и хор „Николай Кауфман“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации