14 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТам, където Дунав завива два пъти

Там, където Дунав завива два пъти

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

Като никоя друга река на света в своя път от планината Шварцвалд в Германия до Черно море Дунав преминава през десет държави. 350 км от общо 2 850 км дължина на реката са в Австрия. В отсечката от Пасау до Братислава реката пресича три провинции – Горна и Долна Австрия и Виена. Тук са събрани многобройните културни и природни забележителности, поради което този отрязъкчесто е сочен като  най-красивия и интересен по цялото течение на реката. Тук е приказно красивата долина Вахау с величествения манастир в Мелк, тук е и природният резерват Лобау, най-старият град в Австрия – Енс, столицата на Горна Австрия Линц и разбира се – Виена.

______________________

Из долината Вахау с влак и кораб

Грайн – скритата дунавска перла на Горна Австрия

_________________________

С някой от многобройните круизни кораби може да посетите почти всички забележителни места в рамките на седмица, но може да подходите и по-аватюристично и да изследвате забележителностите по австрийската част на реката на малки хапки. При това обилно гарнирани със спортни приключения и вкусна храна.

Един ден край Donau Schlinge

Едно от най-красите места по поречието на Дунав е т.нареч. „Дунавска примка”. След като вече уверено е навлязла в Австрия, реката сменя посоката си два пъти, образувайки два преплетени носа. Този феномен, изваян от вятъра и водите, може да се оцени само отвисоко. За целта трябва да се изкачите до специалната наблюдателна платформа, от която се разкрива цялото великолепие на природното чудо.

Как да стигнем до Donau Schlinge

До наблюдателната платформа Schlögener Schlinge може да се изкачите от две страни – тръгвайки от края на селцето Haibach ob der Donau или от хотел Donauschlinge. В първия случай разполагате с малък (около 10 места), но безплатен паркинг за колата, при втория вариант паркингът се плаща, но пък до този изходен пункт се стига лесно и с велосипеди. Изкачването до платформата е не повече от 30 минути, а гледката, която се открива е наистина зашеметяваща.

Още природа и спорт

След като се насладите на природната красота и направите достатъчно снимки, може да поемете по някоя от многобройните туристически пътеки в този район. Ciconia Weg е кръгов маршрут с дължина около 11,2 км, който позволява да видите максимално много от природата без да се отдалечавате от изходния пункт.

В случай, че обичате да карате велосипед, тук е идеално място да повъртите педалите. Ако вече не сте поели напът с двуколесното возило, може да си вземете под наем от пункта, който е точно до хотела.

Програмата ви може да включва още разходка с корабче, каяк, гребане.

За храна, кафе и сладолед може да разчитате на ресторанта на хотел Donauschlinge, който работи и в неделя и празнични дни.

Този регион на Горна Австрия е бил лагер на римски легион и до днес тук могат да се видят останки от римски бани и укрепителни стени. Историята на лагера Лауриакум е детайлно разказана и богато илюстрирана в музея в град Енс, който сам по себе си е приятно място за разходка.

Ако разполагате с повечко време, може да направите и няколко дневна разходка с колела, тъй като покрай Дунав има множество различни по трудност маршрути.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации