0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияРобин Худ от Залцбург

Робин Худ от Залцбург

С лозунги за решаването на социалните проблеми на гражданите и осигуряване на достъпни жилища Комунистическата партия в града на Моцарт зае второ място в регионалните избори

-- Реклама --

Регионалните избори в провинция Залцбург, провели се на 23 април, изведоха на политическия небосклон нова фигура. С 34-годишния Кай-Михаел Данкъл Комунистическата партия плюс (KPÖ+ ) успя да вземе 21,5% от гласовете в град Залцбург и така се нареди на второ място, оставяйки след себе си Партията на свободата (FPÖ), Социалистическата партия (SPÖ) и Зелените (Grüne). На ниво провинция комунистите отбелязаха ръст от 11,3% и заеха четвърто място.

Разпределение на гласовете в град Залцбург

Влизането на комунисти в управлението на провинция не е новост в Австрия. През септември 2021 г. Комунистическата партия спечели изборите в Грац и нейната лидерка Елке Каар стана кмет на столицата на Щайермарк. При все това Данкъл предизвика сензация, която засенчи дори поредния успех на партията на Кикъл.

___________________________

Австрийската комунистическа партия печели общинските избори в Грац

__________________________

Какво кара хората в 21 век да гласуват за комунистическа партия?

Отговорът на този въпрос може да се намери както в политическата програма на партията, така и в личните качества и харизма на нейния лидер.

Кай-Михаел Данкъл е историк по образование, в момента е музеен служител. Живял е дълго време в САЩ, а от 2019 г. е общински съветник. Той е издигнал в своя лична кауза социалните проблеми на съгражданите си и особено осигуряването на достъпни жилища за нуждаещите се. Последното от години е голям проблем в Залцбург, където наемите и цените растат главоломно. Подобно на Елке Каар в Грац, Данкъл също отделя част от заплатата си в размер на 2 550 евро, за да помага на хора, затруднени да покрият разходите си. Досега той е дарил близо 28 000 евро.

Разпределение на гласовете в провинция Залцбург

В интервю за ORF комунистическият лидер показа на широката аудитория, че личният му чар и подход работят в подкрепа на каузата. За разлика от агресивния и нападателен Херберт Кикъл, Динкъл бе конструктивен, позитивен и умерен. Той говори за проблемите на хората и нуждата най-после те да намерят решение. На въпрос на водещия относно комунистическите идеи Данкъл отговори: „KPÖ означава вяра, че е възможен по-добър свят, в който богатството е по-добре разпределено, в който хората отстояват демокрацията. Ние сме критично настроени към капитализма, когато става въпрос за основни нужди. За жилищата, за светлината, за отоплението, за обществения транспорт. Печалбата на малцина не трябва да е на преден план. Става дума за осигуряване на добри обществени услуги. Има много неща, които трябва да се променят”. В предизборната програма на партията му се поставят не по-малко от 69 отделни искания за подобряване на жилищната ситуация в Залцбург, но не се предлага модел за финансиране. При все това той звучи не толкова неолиберален, колкото социален, показвайки за пореден път, че хората искат някой да чуе реалните им проблеми. Данкъл говори за повече демокрация и се противопоставя на всяка диктатура. „Ако някой търси фенове на Путин в Австрия, той ще намери повече такива в OMВ или Търговската камера, отколкото при нас”, заяви той и категоричната си позиция срещу агресивната война на Русия срещу Украйна.

Слаби партии

За възхода на Комунистическата партия обаче косвено допринасят и част от системните партии. Социологическите проучвания показват, че голяма част от гласовете за комунистите са дошли от разочаровани от Социалистическата партия гласоподаватели и от такива, които досега не са гласували. Факт е, че в последните месеци основните партии в Австрия са заети с вътрешно-политическите си проблеми – корупционни скандали в ÖVP, избор на нов лидер в SPÖ, търсене на адекватна посока за NEOS. Когато системните партии не предлагат решения на наболелите проблеми, гласоподавателите се оттеглят – както показва гласуването в Залцбург не само в крайно дясно, но и в крайно ляво. Ако до националните избори догодина системните партии не намерят работеща стратегия, разпознаваща нуждите на хората, нищо чудно страната да осъмне с нов политически пейзаж.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации