4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоактуалноВиенски маратон 2023: Промени в движението по улиците и обществения транспорт на...

Виенски маратон 2023: Промени в движението по улиците и обществения транспорт на 23 април

Маратонът във Виена на 23 април 2023 отново ще доведе до многобройни затваряния на пътища и обходни маршрути. ÖAMTC е съставил списък с основните места за достъп и изход от засегнатите райони.

-- Реклама --

На 23 април, неделя, в австрийската столица ще се проведе 40-о издание на Виенския маратон (VCM).

Тук ще намерите преглед на всички затворени пътища, алтернативни маршрути, възможности за преминаване и ограничения в обществения транспорт, свързани със спортното събитие.

Части от Виена, затворени в неделя заради маратона

Още в ранните сутрешни часове на 23 април части от Виена ще бъдат временно затворени или достъпни само в ограничена степен. Самият маратон и щафетното бягане (42,195 км), както и полумаратонът (21,097 км) ще започнат в 9,00 ч. Мястото на старта е на Wagramer Straße между Schüttaustraße и Erzherzog-Karl-Straße (в двете платна).

Според ÖAMTC в неделя  ще бъде възможно пресичане на трасето за бягане в следните точки (в зависимост от ситуацията и местоположението на място):

  • Ring: Johannesgasse, Schwarzenbergplatz, Kärntner Straße, Schottengasse
  • Linke Wienzeile: Getreidemarkt, Kettenbrückengasse, Pilgrambrücke, Reinprechtsdorferbrücke, Innerer Gürtel, Äußerer Gürtel, Stiegergasse, Ullmannstraße, Winckelmannstraße
  • Mariahilfer Straße: Winckelmannstraße, Gürtel, Getreidemarkt
  • Liechtensteinstraße: Hörlgasse, Türkenstraße, Berggasse, Alserbachstraße, Althanstraße
  • Roßauer Lände: Friedensbrücke
  • Obere Donaustraße: Roßauer Brücke, Augartenbrücke, Salztorbrücke, Schwedenbrücke, Marienbrücke
  • Schüttelstraße: Franzensbrücke, Rotundenbrücke, Stadionbrücke

Рингщрасе е затворена от петък до неделя заради Виенския маратон 2023

По данни на ÖAMTC отсечката между Stadiongasse и Schottengasse на централния виенски булевард Рингщрасе ще бъде затворена от петък, 21.04.2023 г., 20.00 ч., до неделя, 23.04.2023 г., 19.10 ч. В зависимост от пътната обстановка затварянето може да се осъществи и от улица Operngasse.

Достъпът до/от 1-ви и 9-ти район до/от 2-ри и 20-ти район е възможен през следните мостове по протежението на Дунавския канал до около 8,45 ч.: Friedensbrücke, Roßauer Brücke, Augartenbrücke, Salztorbrücke.

Достъпът от 1-ви и 9-ти район в посока А23 през Franz-Josefs-Kai – Uraniastraße – Dampfschiffstraße – Weißgerber Lände – Erdberger Lände е възможен от около 10,55 ч.

Затваряне на пътища и отклонения по време на Vienna City Marathon 2023

Тъй като маршрутът на бягането засяга района на Museumsplatz – Museumstraße – Auerspergstraße – Landesgerichtsstraße – Universitätsstraße – Maria-Theresien-Straße  движението ще е възможно само в посока 6-ти район в участъка между Alser Straße и Neustiftgasse (с изключение на достъпа до гаража Museumsquartier).

Burggasse (идваща откъм Gürtel) се отклонява от Gardegasse в посока Neustiftgasse. Движението от 7-ми район (през Breite Gasse в посока Burggasse) ще бъде пренасочено през Museumstraße (противоположната лента) в Neustiftgasse.

Движението по улица Lerchenfelder Straße в посока към града ще бъде пренасочено надясно към Museumstraße и още по-надясно към Neustiftgasse.

Движението по Josefstädter Straße в посока към центъра на града ще се отклонява надясно в Auerspergstraße – Museumstraße и още по-надясно в Neustiftgasse.

Достъпът от 3-ти, 4-ти и 5-ти район в посока центъра на града е възможен само съответно до Schwarzenbergplatz, Lothringer Straße и Karlsplatz.

Над сто българи ще вземат участие в 35-то издание на Виенския маратон

До 6-ти район и части от 15-ти район може да се стигне и да се напусне чрез отклонения само в много ограничена степен от 9,00 ч. до около 12,45 ч. (по време на движението през Linke Wienzeile и обратно през Mariahilfer Straße).

Затворени магистрали и алтернативни маршрути на VCM

Всички градски магистрали и шосета (A1, A2, A4, A22, A23, както и S1 и S2) ще бъдат отворени за движение по всяко време в неделя, 23 април.

От около 8,00 ч. до 15,10 ч. ще бъдат затворени само изходите от Südost Tangente (A23) в посока центъра на града/Schüttelstraße и достъпът от Ost Autobahn (A4) в посока центъра на града, започващ от пътен възел Prater.

Според ÖAMTC е възможно да се използват като обходен маршрут пътните възли A23 Handelskai или Gürtel.

Виенският маратон навърши 30 години

От 4,30 ч. до около 12,00 ч. няма да е възможно и излизането от магистралата по Donauufer(A22) в тунела Кайзермюлен през Wagramer Straße или Reichsbrücke.

Достъпът до летището ще бъде свободен

Достъпът до летище Виена от запад е възможен през Hietzinger Kai, Schönbrunner Schloßstraße, Grüner Berg и Altmannsdorfer Straße до тангентата и източната магистрала (A4).

От юг можете да се движите по магистрала S1. От окръзи 16, 17, 18, 19, 21 и 22 можете да вземете Nord- или Floridsdorfer Brücke – A22 – A23. В центъра на града ÖAMTC препоръчва Handelskai като алтернативен маршрут.

Виена: Елиуд Кипчоге стана първия човек, пробягал маратон под два часа

Информация за ограниченията в обществения транспорт във Wiener Linien

Движението на някои трамвайни и автобусни линии също е засегнато.

По данни на ARBÖ трамвайните линии 1, 2, D, ще бъдат съкратени или пренасочени още в събота. Линията U2Z ще бъде напълно затворена както в събота, така и в неделя. Автобусна линия 3А ще спре да се движи в 17,30 ч. в събота. Подобно на U2Z, тези линии ще работят отново едва в понеделник.

Автобусна линия 74А ще бъде съкратена от 17,30 ч. в събота. В неделя около 32 трамвайни и автобусни линии ще бъдат засегнати от закриване, съкращаване или пренасочване.

Въпреки това ARBÖ съветва хората по възможност да преминат към обществения транспорт във Виена в събота следобед и в неделя.

Линиите на метрото ще се движат без ограничения.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации