17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНад сто българи ще вземат участие в 35-то издание на Виенския маратон

Над сто българи ще вземат участие в 35-то издание на Виенския маратон

-- Реклама --

Българските връзки и поглед зад кулисите ден преди старта на 35-я маратон във Виена

снимка VCM

40 000 бегачи от 125 националности събира на 21 и 22 април 35-то издание на Виенския маратон. Те ще преминат през част от най-емблематичните забележителности на австрийската столица, подкрепяни от стотици хилияди зрители по целия маршрут.

Сред участниците ще има и около 100 българи. Някои от тях пристигат от България специално за събитието, други живеят в Австрия. „Сред записалите се 11 човека ще бягат пълния маратон, 28 – половин и 46 са българите в щафетното бягане. Като се има предвид, че има сънародници, които са с австрийско гражданство, мисля, че можем спокойно да закръглим бройката на 100”. Това каза специално за Меланж Булгарен Георги Цветанов, посланик на българските участници във Виенския маратон. Неговата задача е да отговоря на въпросите на участващите сънародници, свързани с организацията и провеждането на събитието. Поради контузия тази година той ще бяга половинaта разстояние (21,975 км). Първите му изяви в бягането на дълги разстояния са от 2002 г., когато с приятел участва в Energy Laufen. „Най-трудна е отсечката между 16-я и 21-я километър”, казва Георги Цветанов и допълва, че след 30 км. системата на тичане е различна. Той е успял да пробяга разстоянието от 42,195 км. за 3 ч. 40 мин. Обича да участва в такива събития дори и в чужбина. „Настроението в самия ден е много приповдигнато, участниците са мотивирани и повечето завършват успешно”.

Екипът ни срещна Георги Цветанов на Garofalo Pasta Party в Ратхауз, където се събират участниците в маратона, за да се заредят с енергия и добро настроение преди старта. Той ни запозна с посланиците на Сърбия, Хърватска, Люксембург и Италия. За наша приятна изненада италианският посланик ни поздрави на чудесен български! Оказа се, че Волфганг Шпадингер е австрийски дипломат и в периода  1994-1997 г. е бил секретар на австрийския посланик в София. Той пази много хубави спомени от страната ни и особено от Витоша. Днес Волфганг Шпадингер е генерален консул на Австрия в Милано, запален бегач и е на разположение на италианските участници в маратона.

Посланикът на Сърбия (Милан Гаджич), Република Хърватска (Амадеа Медубах), България (Георги Цветанов) и Италия (Волфганг Шпадингер) снимка Меланж Булгарен

Може ли събитие във Виена да не бъде по някакъв начин свързано с виенския валс? Очевидно, не! Дори на спортното парти професионални танцьори (част от тях с маратонки, вместо с обичайните черни обувки) зарадваха присъстващите с красиви изпълнения, а спортистите имаха възможност да научат първите стъпки на прочутия танц.

снимка Меланж Булгарен
Този път маратонките са с предимство снимка Меланж Булгарен

Маратонът в цифри и факти

Стартът на голямото бягане по традиция е на Vienna International Center, маратонците пресичат Reichsbrücke, преминават през Пратера, продължават по Рингщрасе в посока Шьонбрун и обратно към Рингщарсе и Пратера. Финалът е пред Бургтеатър, а голямото награждаване – пред сградата на кмеството. Това е най-голямото спортно събитие в Австрия. Общата площ, която се отделя в центъра за мероприятието, е 14,7 кв.км или 12 пъти повече от площта на Donauinselfest. На 30 места са разположени специални пунктове с музика, танци, акробатика и забавления, които поддържат празничното настроение. 500 полицаи ще се грижата за реда в столицата по време на мероприятието.

На 35-я рожден ден на маратона специален гост ще бъде носителят на световния рекорд – Денис Кимето от Кения. Това е първото му участие във Виена и първи старт след прекъсване поради травма. Кенийката Нанси Кипрот ще се бори за първото място при жените.

Промени в движението в центъра на Виена

Спортното събитие, което традиционно събира многобройна публика, е свързано и с промени в маршрутите на някои автобусни и трамвайни линии. Част от улиците по маршрута на маратонците ще бъдат частично или изцяло затворени в различни интервали от време в събота и неделя. Рингщрасе в отсечката между Stadiongasse и Schottengasse ще бъде затворена от 20 ч в петък (20.4.2018) до 20 ч в неделя (22.04.2018).

Събитието ще се отрази и на движението по магистралите и по-специално на А23 и А4 при влизането им във Виена-център като движението ще бъде отклонено към А23.

Подробно описание на затворените улици и подходи по часове може да намерите на сайта на ÖAMTC. От организацията препоръчват да се избягва движението с автомобили в района на маратона и да се използва градският транспорт. Ако се налага пътуване с кола, добре е предварително да се осведомите за възможните отклонения и затруднения.

В деня на маратона в различни интервали от време ще има промени и в движението на градския транспорт. Предвидени са промени в маршрута на трамваи 1, 71, D, движещи се по Ринга, както и на много други, движещи се в райони в обсега на маратона. Виенското метро ще се движи без ограничения.

Подробно описание на графика и маршрута на трамваи и автобуси в района на спортното събитие може да се намери на сайта на Wiener Linien

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации