8.5 C
Виена
сряда, 24 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУченици от българското училище “Проф.Иван Шишманов” във Виена засадиха роза във Фолксгартен

Ученици от българското училище “Проф.Иван Шишманов” във Виена засадиха роза във Фолксгартен

-- Реклама --

Красивата цветна градина Фолскгартен се намира в сърцето на Виена – точно срещу Парламента, в близост до кметството, Бургтеатър, канцлерството и президенството. Тя е известна с многобройните розови храсти, всеки от който се поддържа от определена личност или организация и има своята история и послание.

От 19 април една роза в този парк е символ на приятелството между Австрия и България. Тя бе засадена от ученици от българското училище „Проф.Иван Шишманов” във Виена.

„Отдавна искахме да направим един символичен жест, с който да покажем, че като българи ценим и уважаваме възможностите, които Община Виена ни предоставя за развитието на нашия език и култура. Розата е символ на България и се радваме, че едно такова красиво цвете, засадено от деца, ще бъде доказателство за нашето приятелство”. Това сподели пред Меланж Булгарен директорката на училището Сълзица Громан.

Освен ученици и родители, събитието уважиха и специалните гости извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия г-жа Десислава Найденова-Господинова, Галина Нинова, втори секретар, Политическа служба, председателят на Комисията по европейски и международни въпроси към Общинския съвет на Виена Петер Флорианшютц, Полина Векова, областен съветник и европейски представител в първи район на Виена, Герд Кох, ръководител на института и заместник-началник на отдела на Австрийските федерални градини, Герхард Райвегер, бивш посланик на Австрия в България и председател на Българо-австрийското дружество, Александър Александров, председател на Асоциация за култура и изкуства „Лилавият лебед”, Виена, Австрия.

В приветствие председателят на сдружение „Българско училище с родителско участие „Проф.Иван Шишманов” Калоян Рачев поздрави учениците за инициативата. По българска традиция гостите бяха почерпени с питка и сладко от рози, а фолклорната танцова група към училището изигра празнично хоро.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации