6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
Началоактуално15 години сдружение "Български ритми": Нося „Китка” в сърцето

15 години сдружение „Български ритми“: Нося „Китка” в сърцето

Бойка Анастасова (председател), Валя Дряновска (танцьорка и ръководител на фолклорен ансамбъл "Китка"), Магдалена Цавкова (заместник председател на сдружението), Мария Златанова (танцьорка и певица) за емоцията да са част от сдружение „Български ритми”

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

На осми януари  сдружение „Български ритми” навърши 15 години.  Десетки сънародници са научили стъпките на фолклорните ни танци благодарение на предлаганите курсове, други са били част от фолклорния ансамбъл „Китка”, от хора или кукерската група. Някои са се задържали по-дълго, други по-кратко. Но има няколко човека, които са в екипа на сдружението от самото му създаване.

Валя Дряновска (танцьорка и ръководител на фолклорен ансамбъл Китка), Магдалена Цавкова (заместник председател на сдружението), Мария Златанова (танцьорка и певица) и разбира се, неговата председателка Бойка Анастасова са гръбнакът, който поддържа духа и енергията на сдружението. Всяка от тях има собствена професия и работно място далеч от сцената, но всеотдайно се занимават и с развитието на танцовата група и с обучаването на всеки желаещ  да играе българските хора. Опитахме се да разберем  какво им дава стимул и сила да съхраняват и развиват българските традиции на 1000 километра от родината.

Валя Дряновка: Като ти заиграе душата, всичко се получава

12 години Валя Дряновска е част от северняшкия ансамбъл „Иван Вълев”, Плевен, но животът я води във Виена. Тъкмо когато си мисли, че повече няма да се занимава с народни танци, група жени я кани заедно с Галя Милева да ги учи на хора. От плахите първи подскоци и големия ентусиазъм на дамите постепенно се стига до покани за изява на сцена и до раждането на сдружението „Български ритми”. Валя е енергийният генератор на групата, стихия, която събира, сплотява, кара се, усмихва се, ядосва се, прегръща. При нея танците идват от сърцето, то като трепне и краката сами заиграват. Всеотдайна, взискателна и безкомпромисна тя учи на стъпки всеки, дошъл да се запознае с българските народни танци. „Ядосвам се често, но пък съм и толкова щастлива. Тук хората се разтоварват, обединяват, чувстват се част от общност, намират приятели”, споделя тя. Трудно е, когато се гради нова хореография, защото участниците са заети и не винаги могат да отделят време за редовни репетиции. „Все някой липсва – я командировка, я семеен ангажимент, но в крайна сметка нещата с общи усилия се получават”. Радва се, че в трудните години, когато светът беше затворен от пандемията, сдружението се запазва и съхранява задружния дух. „Събирахме се по няколко жени по поляните да играем само и само да сме заедно и да споделяме хорото”.

Мария Златанова: „Китка” сбъдна много мои мечти

Мария Златанова е една от жените, които заформят ядрото на бъдещата група за народни танци. „Нямах никаква танцова подготовка, но затова пък ентусиазмът ми беше голям. Все още се смеем с приятелки на опитите ми да науча хорото „Бучимиш“ – то беше препъване, преплитане на крака, но пък и голяма радост, когато най-накрая хванах стъпките”. С професия далеч от творческия заряд на танците, Мария е активен член на сдружението. „Днес вече не танцувам, но пея в хора. Понякога сама се възхищавам колко хубав общ тон успяваме да постигнем. А за да не ми липсват танците, в хореографията винаги ми намират място – аз съм бабата, която много иска, но не може да играе”. Връщайки се назад в годините тя с възхищение говори за първите костюми на Здравка Кръстанова, за емоциите и споделената радост, за удовлетворението от постигнатото и срещите с талантливи българи. Репетициите, концертите, пътуванията учат на дисциплина и отключват неподозирани сили и умения. „Едва на първия си концерт се престраших да сложа червило – дотогава никога не бях ползвала. Беше едно ярко червено и много се притеснявах. Погледнах се в огледалото и се харесах. Ползвам си го и до днес”.  

Магдалена Цавкова: В „Китка” всичко е съвкупност от емоции

Когато през 2005 г. Магдалена среща „Китка”, групата вече има своите творчески изяви на сцената. Учителката по химия в Vienna International School вижда танцьорите на българския щанд на Международния базар на жените към ООН. Още на следващия ден е на репетиции, а днес е заместник председател на сдружението. „Когато човек отиде в чужда държава, той неминуемо търси връзка с идентичността си. Като дете съм била част от танцови групи и присъединяването ми към „Китка” запълни една огромна празнина в моя живот”. Освен че може отново активно да танцува, тя е щастлива, че се открива широко поле за изява на вътрешната потребност на човек да прави добро и да допринася за общността си. Защото извън сцената и залата, хората, свързани със сдружението, са повече от приятели. „Ние празнуваме заедно и личните си празници. На моя рожден ден беше семейството ми, колеги от училището и приятели от „Китка”. Чужденците много се впечатляват на здравите връзки, които изграждаме помежду си. Сдружението се оказа нещо като остров, пристан, място, където получаваме подкрепа и възможност за разгръщане на нови способности”.

И трите са единодушни, че стълбът, около който всички се обединяват, безспорно е Бойка Анастасова. Тя е човекът, който превръща малката група от пет-шест жени-ентусиасти в танцова група с международни изяви и награди. И всичко това се случва в свободното ѝ време, когато не е отдадена на сложни инженерни проекти.

____________________________

10 години сдружение „Български ритми”: Китка български народни танци във Виена

Милка и Богдан Димитрови: Вдъхновяващата сила на танците или умението да вървиш на музикаДвамата професионални танцьори на народни танци са новото попълнение на танцова група „Китка” във Виена

____________________________

Бойка Анастасова: Ние сме като едно много голямо, шумно българско семейство

„Сдружението е част от моето семейство. То е като третото ми дете. Аз съм една от неговите създателки, пазя го и го отглеждам с много любов, с много безсънни нощи. Радвам се на успехите му и се ядосвам понякога на малките му „глупости“. Когато има проблеми, гледам да му помогна с каквото мога. И много съм горда за всичко, което то постигна за тези 15 години. Членовете му стават все повече; танцьорите, певиците и кукерите стават все по-добри. Всички пееме и танцуваме от сърце и душа, носим и разпространяваме с гордост красотата на България. Не мога да го оставя, обичам го!“

Концерт за 15-я рожден ден

В последните седмици всички членове на сдружението по един или друг начин са ангажирани с подготовката на юбилейния концерт, посветен на 15-годишния юбилей. На събитието ще гостуват музикални формации и фолклорни състави от Австрия, Германия, Чехия и Кипър. Танцовата група работи по нови хореографии, хорът разучава нови песни, кукерската група репетира усилено. Отброяват се дните, напрежението расте, а задачите не намаляват. Но и този път всичко на сцената ще бъде на високо професионално ниво благодарение на усърдието и ентусиазма на всички членове на сдружението и на професионализма и търпението на хореографите и ръководителите: Валя Дряновска; Милка и Богдан Димитрови; Диана Стоева, Мария Топева, Нина Василева-Занешев, Здравка Кръстанова; Пеньо Стефанов; Стоянка Георгиева.

Не пропускайте това емоционално събитие! Станете част от него!

Юбилейният концерт ще се проведе в събота, на 25 март 2023 г. от 19:00 часа, VHS, Ada Christen Gasse 2b 1100,  с участието на фолклорен ансамбъл „Китка“ (Виена), танцова група „Лазарка“ (Мюнхен), ансамбъл „Пирин“ (Бърно), танцов ансамбъл „Българи“ (Ларнака), музикална група „Траяна“ (Виена), оркестър „Александър“ (Северна Македония) и други.

Билети за събитието може да закупите от българските магазини във Виена или да направите резервации на e-mail: kitka@chello.at

• Pilgram – Bulgarische Lebensmittel, Pilgramgasse 15, 1050 Wien
• Ariwa Markt, KG Sechshauser Straße 122, 1150 Wien
• Bulgarische Lebensmittel BALKAN, Brunnengasse 44, 1160 Wien
• Bulgarische Lebensmittel Odessos, Ottakringer Str. 86, 1170 Wien
• Bulmag – Bulgarische Lebensmittel, Hannovergasse 2, 1200

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации