19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоактуалноDer Standard: Руското влияние в България отново се засилва

Der Standard: Руското влияние в България отново се засилва

-- Реклама --

На срещата на върха на 27-те лидери на страните от ЕС в Брюксел през миналата седмица Румен Радев направи няколко изявления, които определно бяха посрещнати с недоумения в Австрия. Първо, репортерът на централната телевизия ORF определи думите на българския президент, че България ще наложи вето на нови санкции срещу Русия, като непремерени. Сега австрийското издание Дер Щандард в обширна статия коментира засилващите се проруски настроения в България.

Румен Радев – приятел на Кремъл

„Българският президент Румен Радев отдавна е смятан за приятел на Кремъл. Сега той се противопоставя на санкциите върху руското гориво за атомните електроцентрали и отхвърля по-нататъшната оръжейна помощ за Украйна. На извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица той обяви, че България ще наложи вето на евентуални санкции срещу Русия”. Това пише журналистът Аделхайт Вьолфъл, разяснявайки, че президентът има предвид двата реактора в българската електроцентрала „Козлодуй“, построена през 1974 г., които продължават да работят по съветски модел.

Политическата ситуация в България

Вьолфъл следи политическата ситуация в България и е на ясно от къде идва влиянието на държавния глава. „От две години Радев де факто е най-могъщият човек в България, въпреки че според конституцията тази отговорност трябва да носи министър-председателят, а не президентът. Но тъй като българският парламент не е в състояние – или е в състояние само за няколко месеца – да състави мнозинство за коалиция, временните кабинети са на власт повече от две години, де факто под командването на Радев”.

Без оръжия за Украйна

В статията се обръща внимание на усилията на това правителство да се противопоставя на всякаква военна помощ за Украйна. „Миналата седмица Радев заяви категорично, че „служебното правителство с чиста съвест няма да допусне“ България да се съгласи отново да изпрати оръжие на Украйна и наблегна, че фокусът трябва да бъде върху това как да се спре войната. Преди това Радев „предупреди“, че отдръпването от Русия може да доведе до икономически проблеми и да затрудни енергийните доставки за България. При сегашното временно правителство се обмисля възобновяване на бизнеса с руския Газпром”.

Припомняме, че още в началото на мандата си Румен Радев бе разпознаван от западните медии като проруски политик. Някои западни издания още след избора на Радев за президент през 2016 г. наблегнаха на неговата проруска ориентация, определяйки го като „приятелски настроен към Кремъл” и подчертавайки желанието му да работи за вдигане на санкциите срещу Русия.

Законът „Магнитски“

Ситуацията с новите санкционирани по закона „Магнитски“ българи също не е подмината в материала на австрийския журналист. “Заради корупцията и прокремълската политика на някои български политици САЩ и Великобритания наложиха в петък санкции на някои личности. Основанието за санкциите на САЩ е глобалният закон „Магнитски“ и контролът на активите на Министерството на финансите на САЩ. Сред санкционираните са бившият финансов министър на Борисов (ГЕРБ) Владислав Горанов, ръководителят на Движение „Русофили“ Николай Малинов, двама бивши депутати от Социалистическата партия и бившият министър на енергетиката и бивш директор на АЕЦ „Козлудуй“ Александър Николов”.

Великобритания е наложила санкции на бившия медиен магнат и настоящ депутат от Движението за права и свободи Делян Пеевски и на бившия хазартен бос Васил Божков. Вьолфъл припомня думите на посланичката на САЩ в София Херо Мустафа, че „истинските реформи ще се случат само, ако има реформа в съдебния сектор и в прокуратурата“.

„В допълнение към очевидната липса на върховенство на закона в България, влиянието на Русия в ЕС и НАТО е причина за безпокойство на западните сили“, коментира още изданието.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации