5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияФилмът за Кристиан Таков "Моралът е доброто" ще бъде показан във Виена

Филмът за Кристиан Таков „Моралът е доброто“ ще бъде показан във Виена

-- Реклама --

Когато Кристиан Таков е ученик, майка му – талантливата оперна певица Галя Йончева, получава предложение за работа във Виенската опера. Въодушевена от перспективите, които се разкриват пред нея и сина ѝ, тя бързо урежда преместването и записва Кристиан в Терезианума. Голямата стъпка към промяната е спряна от бащата, който отказва да даде съгласие синът му да напусне България. Само може да гадаем как тази случка, споделена от Галя Йончева на Роси Михова, която е част от екипа, създал филма, щеше да се отрази на Кристиан Таков, ако активният му живот бе тръгнал от австрийската столица.

На 26 февруари във Виена ще гледаме филма „Моралът е доброто”, който разказва за юриста, преподавателя, общественика Кристиан Таков. За живота му, така, както се е случил и за изборите, които той съзнателно е направил.

Ще имаме възможност да се срещнем и с режисьора и сценарист на филма Веселин Диманов.

Филмът като културен феномен

Само няколко седмици след излизането му на екран документалната лента се превърна в културен феномен.

Само за 3 месеца прожекции на голям екран филмът е видян от над 15 000 зрители и се е превърнал в най-гледания български документален филм в кината. Към днешна дата е показан в над 40 града в България, Европа, САЩ и Канада. Освен прожекцията във Виена, през март предстои и двуседмично турне на филма в различни градове на Германия.

„Този засилен интерес според мен се дължи на делото на Кристиан Таков и завета, който той остави в две основни посоки – истина и справедливост. България е несправедлива държава в много отношения и хората живеят тази несправедливост всеки ден. Филмът показва как Кристиан Таков през целия си живот е водел тези свои битки за истина и справедливост“, коментира пред „Капитал“ Веселин Диманов, автор, сценарист и режисьор. По думите му у нас има дефицит на истина. „Имаме въпиюща нужда от примери, които с действията си са радетели именно за тази истина, която може да ни освободи от безвремието, в което живеем вече толкова години. Кристиан Таков е пример, който си струва да следваш“, допълва той.

Зрителите за филма

Думите му се потвърждават и от коментарите на зрителите. Ето някои от тях, които събрахме от социалните мрежи.

Красимир Гаджоков, Канада: Снощи гледах “Моралът е доброто” от Veselin Dimanov – документалния филм за невероятния човек Кристиан Таков.

Невероятно преживяване – хората останаха по местата си след края на филма.

Слушахме музиката накрая, гледахме надписите – и сякаш очаквахме да продължи тази невероятно добре и майсторски разказана приказка за доброто…

Да продължим да чуваме гласа и мислите на Кристиан … не ни стигаше каквото видяхме и чухме … искахме още.

Абсолютен поклон за невероятния разказ!!!

Невероятен филм за един наистина наистина изключителен човек – толкова рядко срещан вид хора.

А на нас, на България ни трябват хиляди като него…

Беа Никол, България: Най-после гледах филма „Моралът е доброто“ и мога да кажа, че това е един много, много добре направен биографичен филм – анализ на Кристиан Таков като човек. Разбрах, че той е бил една изключителна, космополитна личност… Моралът е един – или го имаш в своите ценности за начин на живот или не! И се просълзих, защото България е загубила една ослепителна Светлина в негово лице.

Адмирации за създателите на филма.

Кремена Кунева, България: Докато масово се опитват да ни внушат, че обществото ни “не става”, ние сме “стадо” и това няма оправия, всъщност в България в момента се случва феномен. Абсолютен феномен.

И тази е една от снимките, които го потвърждават. Снимката е от вчера, от зала в Бургас. 530 билета, продадени за минути. Филмът не е Аватар, мили хора.

Филмът е документален. И е български.

Филмът е „Моралът е доброто”. Филм за един човек, който обърна представите на много хора за истина, справедливост, демокрация, морал, ценности, закони, политика и не на последно място човечност. Филмът за Кристиан Таков, продължава делото му дори и след като него го няма. И за това е “виновен” един от най-скромните хора, които съм срещала – Веселин.

Филмът е документален. И е български.

И вече втори месец пълни кината в цяла България. Пълни не само кина, а зали, читалища, а от вчера вече и затвори! Да.

След филма хората мълчат, повечето дълго не стават от местата си. Някои си спомнят, а други тепърва разбират. И това променя.

И вярвам, че ще промени още много.

Кристиан беше феномен. От тези огромни, мащабни хора – Вселени. Хора, с такава енергия се раждат вероятно на столетия. И остават поне за толкова.

Веселин позволи на Кристиан да се върне при нас във време, в което болезнено имаме нужда от него. Време, в което тези, които го познавахме или следвахме непрекъснати си казваме “Ако Кристиан беше жив… какво ли щеше да направи, как щеше да постъпи? Коя справедливост щеше да приеме за по-важна?”

Мога само да кажа, че Кристиан продължава да е сред нас.

И ще бъде.

Силвия Атипова, Брюксел: „Моралът е доброто“ е много повече от филм за Кристиан Таков. Този филм, като една тънка нишка, свързва събития от последните 50 години през живота на един мислещ и страстен човек, така щото ние най-накрая да започнем да обговаряме неспокойното ни общо минало.

На моменти филмът задава въпроси и им отговаря чрез Таков от екрана. Но много въпроси остават без отговори, заради ранната кончина на този велик аналитичен ум. Остава ни на нас, неговите съвременици, да осмислим и обживеем думите, които Таков ни е завещал, изписани с писалка на едни цели 8000 страници.

Моралът е доброто

КОГА: 26 февруари, неделя от 13.00 ч.

КЪДЕ: CineCenter Wien, Fleischmarkt 6

Продуцент: Аффлатус
Режисьор и сценарист: Веселин Диманов
Оператор: Калоян Игнатов
Монтаж: Димитър Стафидов
Музика: Георги Черкин
Продължителност: 82 минути

Билети се продават половин час преди прожекцията.

Срещата с режисьора и сценариста на филма Веселин Диманов ще се проведе непосредствено след прожекцията в Gelateria Casteletto Rotenturmstraße 24.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации