18.8 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБлаговеста Николова, правен съветник: Австрийските профсъюзи помагат с безплатни консултации по трудови...

Благовеста Николова, правен съветник: Австрийските профсъюзи помагат с безплатни консултации по трудови и социални въпроси

-- Реклама --

В момента Вие сте правен съветник на български език по социални и трудови въпроси към Австрийските синдикати (ÖGB). Представете се на нашите читатели.

Родена съм в гр. София, юрист съм по професия, завършила съм магистърска степен специалност „Право“ в Софийския университет и „Европейски науки“ във Виенския университет. От 2010 година живея във Виена, заедно със съпруга ми и двете ми деца. Работила съм в правна кантора в България и в частна фирма в Австрия, стажувала съм в правния отдел на Австрийския червен кръст, в Посолството на Република България във Виена, както и в Представителството на Европейската комисия в София. Изключително съм щастлива, че имам възможността да помагам и да работя с българите в Австрия, тъй като аз самата съм се сблъсквала с не малко трудности и предизвикателства тук.

Кои са най-честите въпроси и проблеми, с които нашите сънародници се обръщат към Вас?

Голямата изненада, когато поех тази позиция, беше широкият спектър от въпроси и проблеми, които обхващат консултациите. Към мен се обръщат хора както с „класическите“ трудовоправни проблеми, като неизплатени заплати, неправомерно уволнениe, работа без документи и извън рамките на уговореното време, така и хора, станали обект на дискриминация, мобинг, жертви на трудови злополуки, експлоатация и други злоупотреби.

В консултациите преобладават също въпроси, свързани с легалния престой и пребиваване в Австрия, с трудовоосигурителни и социалноправни въпроси, право на пенсия, майчинство, признаване на диплома и професионална квалификация в Австрия.

Много хора искат мнение от нас, преди да подпишат трудов договор или друг документ, за да получат информация относно евентуалните правни последици и да се предпазят от неблагоприятни условия.

____________________________

Условия за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст (Alterspension) в Австрия – въпроси и отговори

___________________________

Как се отрази Ковид пандемията на трудовата заетост на нашите сънародници? Има ли специфични въпроси, с които хората идват при Вас?

Ковид пандемията въведе наистина един нов ред и от трудовоправна гледна точка. Много хора загубиха работата си, но и много намират нови работни места, има все повече нови инициативи и работни позиции, свързани с работа от разстояние и в онлайн пространството. По този начин, колкото и да бяхме ограничени и затворени по време на пандемията, толкова се обединихме и глобализирахме в интернет технологичното пространство. Като цяло в Австрия в момента има доста голям недостиг и търсене на квалифицирани кадри, но за съжаление междувременно и животът доста поскъпна, цените сериозно се повишиха. За хората става все по-трудно да се приспособят към внезапните промени. Във връзка с това са и най-честите въпроси, като например въвеждането на 4-дневна работна седмица, намаляване на работното време, а работата от вкъщи (Home-Office), навлезе като редовно правило в ежедневието.

С какво можете да помогнете и какви действия не са в сферата на Вашата компетентност?

Най-общо казано, помагам при въпроси, свързани с трудовото и осигурително право, както и тясно свързаните с тях проблеми. Такива са легалното пребиваване на територията на Австрия, европейско трудово и осигурително законодателство, координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз, взаимодействие и работа със синдикатите, австрийски и/или български органи и институции, социално подпомагане.

Извън обсега на консултациите са търговскоправни отношения, предприемачество, имотни и жилищни въпроси, наказателно и данъчно право, застраховане, защита на потребителите.

Има ли промени в правната база, свързана със социалното и трудово законодателство в последните месеци, които засягат българите, работещи в Австрия?

Има доста промени в законодателството, които засягат не само българите. С цел обща и актуална информация, ÖGB издава ежегодно своята брошура “Какво непременно трябва да знаете”, която се актуализира с новоприетите изменения в началото на всяка година. Брошурата предстои да бъде отпечатана отново във вариант на български език за 2023 година, безплатна е и всеки има достъп до нея, както онлайн, така и на хартиен носител. 

Ако хората, които имат нужда от правен съвет, но не са във Виена, как могат да се свържат с Вас?

Все повече българи, които живеят извън Виена и нямат възможност да дойдат тук, се свързват с нас. Радвам се, че в тези случаи успявам да съдействам по телефона, чрез онлайн среща или чрез обмен на електронна кореспонденция. Те обикновено имат нужда от изясняване на естеството и причината на проблема, както и съдействие при определянето на компетентния орган или институция в Австрия, към които би следвало да се обърнат. 

Какво бихте посъветвали тези, на които им предстои да започнат работа в Австрия?

Като цяло бих ги посъветвала непременно да потърсят информация относно основните положения в австрийското законодателство и съществените разлики с България, така че да не бъдат изненадани и с неоправдани очаквания.

Винаги да изискват писмена форма, когато чувстват несигурност. Австрийското трудово право позволява устни споразумения и уговорки, но това не означава, че би следвало да е неясно какво е съдържанието на индивидуалното трудово правоотношение.

Недостатъчното владеене на езика обикновено поставя работниците/служителите в подчинено положение и предпоставя те да бъдат съгласни с всяко условие на работодателя, както и води до незнание и неразбиране на конкретните задължения по договора и затруднена комуникация с колектива. Това е практика, която ние по всякакъв начин искаме да избегнем.

При неясноти и несправедливо отношение, можете да се обърнете към нас и да станете член на синдикатите (ÖGB), можете да се консултирате в Камарата на работниците/служителите (АК), както и до се обърнете към представителите на работниците и служителите в самото предприятие, т. нар. Работнически съвет (Betriebsrat).

За безплатни консултации по трудови и социални проблеми може да се свързвате с юридически съветник маг. Благовеста Николова. Тя е на разположение по всички въпроси, свързани с установяване и прекратяване на трудово правоотношение, право на пенсия, социално осигуряване, проблеми на работното място, признаване на образованието и др.

Предварително записване по телефон или имейл е препоръчително:

тел.:  01/534 44-39 110

моб.: +43 664 6145063

мейл: blagovesta.nikolova@oegb.at

Johann-Böhm-Platz 1, 1020 Виена

ÖSTERREICHISCHER GEWERKSCHAFTSBUND (ÖGB)

(спирка Donaumarina на линия U2 на метрото, сградата на ÖGB)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации