6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПрезидентът Румен Радев присъства на Новогодишния концерт по покана на австрийския канцлер...

Президентът Румен Радев присъства на Новогодишния концерт по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер

-- Реклама --

По покана на австрийския канцлер президентът Румен Радев присъства на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „Музикферайн“ във Виена на 1 януари 2023.

В рамките на посещението си във Виена българският държавен глава ще разговаря с федералния президент Александър Ван дер Белен и с федералния канцлер Карл Нехамер като основна тема ще бъде влизането на България в шенгенското пространство.

Припомняме, че през декември Австрия наложи вето на България и Румъния за приемане в Шенген.

_________________

Критики срещу решението на Австрия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген

Предложението на австрийския канцлер за ограда на българската граница среща критики

_________________

„Много се радвам, че президентът Радев прие поканата ми и ще дойде във Виена, за да изживее този концерт на място заедно с мен“, заяви преди два дни канцлерът Карл Нехамер (ÖVP). Посещението на Румен Радев на Новогодишния концерт на Виенската филхармония също ще даде възможност за обмен на мнения по актуални политически въпроси и предизвикателства. „Австрия подкрепя всички усилия на България за ефективна защита на външните граници и ограничаване на незаконната миграция. Настоявам за тази подкрепа и от Европейския съюз“, подчерта Нехамер. По време на срещата на върха на ЕС в средата на декември Нехамер предложи изграждането на ограда по границата на ЕС.

Президентът на България Радев остро разкритикува ветото на Австрия върху Шенгенското споразумение. В кулоарите на декемврийската среща на върха Радев заяви, че България е „силно мотивирана“ да защитава границите си. Според него ветото на Австрия върху Шенгенското споразумение е мотивирано от вътрешната политика и заяви убеждението си, че по-голямата част от мигрантите не идват през България, която е изпълнила и всички необходими технически критерии за присъединяване към Шенген.

Румен Радев за втори път присъства на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, след като през 2018 г. бе специален гост на президента Александър Ван дер Белен.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации