14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа 1 януари 2023 Виенската филхармония отново ще отправи музикален поздрав към...

На 1 януари 2023 Виенската филхармония отново ще отправи музикален поздрав към целия свят

-- Реклама --

Часовете преди обяд в първия ден на Новата година по традиция са запазени за Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Милиони зрители от над 90 държави в цял свят застават пред телевизионния екран, за да се наслаждават на красотата на музиката, която е най-силното послание за мир и хармония между хората. Малцина се тези, които имат късмет да присъстват на живо в Златната зала на Музикферайн, защото билетите не се продават, а трябва да бъдат спечелени на специална лотария.

За първи път

На 1 януари 2023 г. австрийският диригент Франц Велзер-Мьост ще застане за трети път след 2011 г. и 2013 г. на диригентския пулт за Новогодишния концерт. Телевизионните зрители ще могат да гледат и изпълнения на Виенския държавен балет като през 2023 г. ще има три (вместо обичайните две) балетни интермедии в елегантната и хумористична хореография на Ашли Пейдж: валсовете Perlen der Liebe (Йозеф Щраус), An der schönen blauen Donau (Йохан Щраус) и полката Auf und davon (Едуард Щраус). Костюмите са дело на Ема Рьот.

За първи път до Хора на виенските момчетата ще застане и Хорът на виенските момичета. Рамо до рамо те ще изпеят полката на Йозеф Щраус „Heiterer Muth“ заедно с Виенската филхармония.

_______________

Виена: Голямата зала на Музикферайн с най-добра акустика в света

_______________

Най-доброто от династията Щраус

Новогодишният концерт на Виенската филхармония съчетава най-доброто от най-доброто: радостната и жизнерадостна, но и съзерцателна музикална програма с композиции от династията Щраус и техните съвременници осигурява добър старт на годината.

Пълната програма на концерта може да намерите ТУК.

В паузата – филм за Световното изложение във Виена

Когато на 1 януари 2023 г. оркестърът и публиката в Musikverein имат кратка почивка по време на Новогодишния концерт, телевизионните зрители ще могат да гледат специална филмова програма. Тазгодишният филм на ORF е посветен на 150-годишнината на Световното изложение във Виена.

Световно изложение във Виена, 1873 г. Южният вход на Ротондота в Пратера, © Wien Museum

Музикалното пътешествие във времето ще ни пренесе в 1873 г., когато във Виена се провежда Експото и имперската столица се превръща в космополитен град – хора от японския Тенно до краля на Хаваите си дават среща тук. Започвайки от Музикферайн – с участието на диригента на Новогодишния концерт Франц Велзер-Мьост – филмът съживява исторически места като легендарната ротонда в Пратера в необикновени 3D анимации и ги превръща в сцена за ансамбъл на Виенската филхармония, който свири истинска музика. Историческата атмосфера на Пратера оживява, а анимирани полети превеждат посетителите през територията на Световното изложение от миналото.

В храма на класическата музика

Новогодишният концерт ще се състои в Музикферайн – центъра на класическата музика за любителите на музиката във Виена. Голямата зала се нарича още Златната зала. Тя се смята не само за една от най-красивите, но и за една от най-добрите в акустично отношение зали в света. За новогодишния концерт залата, която е построена в исторически стил от древността, е украсена с прекрасна флорална декорация. Колоните, кариатидите и релефите на фронтоните създават впечатлението, че тук е построен храм на музиката.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации