18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРумен Радев ще бъде почетен гост на австрийския президент по време на...

Румен Радев ще бъде почетен гост на австрийския президент по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

-- Реклама --

В първия ден на Новата 2018 година българският държавен глава Румен Радев и съпругата му ще посетят Виена по лична покана на федералния президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен. Двамата ще са почетни гости на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската  филхармония в златната зала на „Музикферайн“, съобщават от пресцентъра на президентството.

Поканата е отправена от австрийския президент Александър Ван дер Белен още през септември т.г. в Малта по време на форума на групата „Арайолуш“, когато двамата държавни глави проведоха своята първа двустранна среща. Заедно с президента на Република Естония г-жа Керсти Калюлайд те отново ще разговарят в контекста на председателството на Съвета на Европейския съюз.

Броени дни преди България да поеме председателството, западната преса изобилства от статии, припомнящи корупцията, която се шири в страната ни. Немският Zeit излезе с обширен материал със заглавие “България – корумпирана, но винаги съгласна с големите в Европейския съюз”. „На страната най-много й вреди корупцията и слабостта на правовата държава“, пише авторът Томас Розер. „Според проучване от 2016 година на Европейския парламент корупцията струва годишно около 15% от социалния й продукт. Могъществото на олигарсите и бизнес-интересите здраво държат в ръцете си политиката и правосъдието“. На липсата на законност в страната и отказът на правителството от реформи в сферата на правосъдието акцентира и Маркус Бернард в статия за Der Standard. Той също подчертава двойнствената светлина, в която може да се види България – от една страна бедна и корумпирана, от друга страна – послушна и удобна в момента за европейските политици, които не оказват достатъчно натиск на настоящето правителство. Английският The Gurdian също не пропуска да опише параметрите на корупцията в страната ни.

В социалните мрежи мнозина се питат как българският президент ще коментира в Австрия скандалните промени в планa за управление на Национален парк „Пирин“ като се има предвид, че Александър Ван дер Белен е привърженик на Зелените.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации