1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийската министърка на отбраната Клаудия Танер иска включване на страната в ...

Австрийската министърка на отбраната Клаудия Танер иска включване на страната в инициативата Sky Shield

-- Реклама --

Австрийската министърка на отбраната Клаудия Танер (ÖVP) иска да проучи възможността Австрия да участва в инициативата Sky Shield – планираната система за въздушна отбрана на европейските страни от НАТО. „Бих искала да кажа днес, че трябва да направим това в рамките на Европейския съюз“, заяви Танер във вторник преди консултациите с колегите си от ЕС в Брюксел. Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт официално покани Австрия.

Участващите държави членки на НАТО в инициативата „Европейски въздушен щит” са Германия, Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, България, Белгия, Чехия, Литва, Нидерландия, Румъния и Словения. Финландия, която все още е кандидат за член на Алианса, също е подписала документа. Целта е заедно да се купят системи за противовъздушна отбрана от типа „Ароу 3“ и „Пейтриът”, за да се преодолеят част от съществуващите пропуски в сегашния защитен механизъм на НАТО за Европа. Новата система за противовъздушна отбрана цели да подобри защитата от балистични ракети, които достигат големи височини, както и от безпилотни летателни апарати и крилати ракети.

А неутралитетът?

Австрия обаче е неутрална държава. Концепцията за неутралитета е закрепена в конституцията през 1955 г., когато окупационните сили напускат страната. За отменянето му не е нужен референдум, а мнозинство от две трети в Националния и Федералния съвет в парламента.

Въпреки че актуалната политическа обстановка, свързана с войната в Украйна, повдига все повече сложни въпроси относно националната отбрана и военното сътрудничество, неутралитетът продължава да бъде популярен. Проучване на вестник „Дер Щандарт” от май тази година показа, че 71% от анкетираните иската страната им да остане неутрална.

Според експерти австрийското въздушно пространство не е добре защитено. Има противовъздушен батальон, но той може да осигури селективна защита само на един обект, например летище. Няма достъчно системи за защита срещу ракети или безпилотни летателни апарати. Противовъздушната отбрана е една от централните точки на планираното модернизиране на въоръжените сили. Затова и експерти смятат, че инициативата на министърката на отбраната Клаудия Танер, която иска Австрия да участва в планираната европейска система за противовъздушна отбрана Sky Shield, може да посочи пътя напред.

Но дали това е възможно? Или казано по друг начин: какво може да се съчетае с така желания неутралитет – и какво не?

По принцип неутралитет означава малко повече от „безпристрастност“, коментират австрийските медии. По време на въоръжен конфликт неутралната държава не оказва пряка или непряка военна подкрепа на страните в него, но въпреки това са възможни икономически и дипломатически връзки с тях. Затова Клаудия Танер (ÖVP) иска да обсъди участието на страната в инициативата „Европейски въздушен щит”,  но „в рамките на ЕС, а не на НАТО”. Във вторник тя се срещна с колегите си от Съвета на ЕС в Брюксел, където германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт (SPD) заяви: „Австрия е добре дошла да участва.“

Като коалиционен партньор Зелените  не са пречка за амбициите на ръководеното от ÖVP Министерство на отбраната. Те подкрепят и проучването на възможността за участие в европейската система за противоракетна отбрана. „Подкрепям обща политика за сигурност и отбрана в рамките на ЕС“, казва Давид Щьогмюлер, говорител на Зелените по въпросите на отбраната в интервю за „Дер Щандард“. Трябва да се проучи възможността за сътрудничество като Sky Shield – същото важи и за снабдяването с военно оборудване. Всичко това обаче трябва „да се извършва в рамките на неутралитета“ и да се разглежда във всеки отделен случай.

„Очаквам подробен анализ от страна на конституционните експерти за това дали участието в инициативата „Sky Shield“ е в съответствие с неутралитета“, заяви говорителят на SPÖ по въпросите на отбраната Роберт Лаймер в изявление от сряда. Без ясна оценка министърът на отбраната Клаудия Танер (ÖVP) „в никакъв случай не трябва да действа“. Социалистическата партия оценява съображенията за участие в инициативата като принципно разумни.

Може ли Австрия изобщо да участва в система, управлявана от държави от НАТО? На пръв поглед това изглежда трудно, тъй като военните съюзи са изключени от концепцията за неутралитета. Според специалисти обаче не е невъзможно да се намерят начини – например ако сътрудничеството се съсредоточи върху обмена на данни – т.е. Австрия научава своевременно за заплахите, но сама отговаря за защитата си.

Лостове за сътрудничество с НАТО

Австрия вече си сътрудничи с НАТО по много поводи. Международните мисии – например в Косово – са добре известни. Това е възможно, защото има мандат на ООН за това, който е лост за участие на неутрални държави в международни мисии.

От Министерство на отбраната подчертават, че страната поддържа  двустранно сътрудничество „с всички европейски държави”, а почти всички те са членки на НАТО. Основният стратегически партньор е Германия, с която се провеждат и съвместни операции. Но в Чешката република местните войници също така тренират мисии за борба с ядрени, биологични и химически оръжия. Понастоящем 28 военнослужещи от австрийските въоръжени сили са в Дания за подобни учения, четирима – в Ирландия, а по двама – в Белгия и Сърбия.

Освен това Австрия е член на „Партньорство за мир“ – връзка за военно сътрудничество между НАТО и 20 държави, които не са членки на НАТО. За индивидуално сътрудничество НАТО редовно представя своеобразен каталог, от който алпийската република може да избира съвместни проекти.

Но дали ще има по-широк дебат за неутралитета на Австрия, какъвто не само експертите по сигурността отдавна искат да насърчат? Във всеки случай ракетата, която удари Полша и отне живота на двама души там, стресна и австрийското правителство: „Подобни събития показват колко опасна е ситуацията и че тя може да се влоши по всяко време“, казва канцлерът Карл Нехамер (ÖVP). Въпреки това той добави: „Особено в такива ситуации е важно да се реагира предпазливо.“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации