5.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияТри нови книги, свързани с българската история, ще бъдат представени в БКИ”Дом...

Три нови книги, свързани с българската история, ще бъдат представени в БКИ”Дом Витгенщайн”

„Цар Фердинад (роден като Княз на Саксония-Кобург и Гота): ПРОИЗХОД, ОБРАЗОВАНИЕ, МОТИВИ И ПОСТРОЯВАНЕТО НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ 1861-1887-1912, „България от първо лице” и Miscellanea Bulgarica 26, сборник с научни доклади ще бъдат представени на 24 ноември във Виена

-- Реклама --

Едно от най-значимите и интересни събития през „дългия“ XIX век е процесът на културна, научна и битова адаптация на бившите османски провинции към „европейското“. Това е процесът на бавно възстановяване на обща Европа, който продължава и до днес. Европеизацията на България в периода 1861-1912 г. е свързана с управлението на родения във Виена цар Фердинанд. Именно на първите 25 години от неговото царуване е посветена и монографията на проф.Стоянович „Цар Фердинад (роден като Княз на Саксония-Кобург и Гота): ПРОИЗХОД, ОБРАЗОВАНИЕ, МОТИВИ И ПОСТРОЯВАНЕТО НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ 1861-1887-1912“. Фокусът на изследването е върху влиянието на Фердинанд в различни сфери на държавното развитие като армията, офицерския корпус, строителството и архитектурата, комуникациите, железопътния и морския транспорт, културата, образованието, науката, обществения живот, благотворителността и други.

Проф.Стоянович е завършил история във Виенския университет и от 2016 г. изследовател в BAW.

Книгата “България от първо лице” отново се свързва с името на проф.Стоянович, който в случая работи заедно с Юлиана Рот. Това е дневникът на Мари Айхорн, учителка по музика и немски език от Бавария, която пристига в България в началото на януари 1924 г и живее година и половина в дома на Борис Вазов и Елисавета Консулова-Вазов. Нейните записки се оказват ценен източник на информация за развитието и разцвета на българската интелигенция и буржоазия в периода между двете световни войни. Издание съдържа българския превод на дневника, няколко илюстрации и обширен научен увод.  

Третата книга, която ще бъде представена, съдържа презентации от конференция на тема  “ ВОЙНАТА ЗА БАЛКАНИТЕ. 100 ГОДИНИ ОТ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Miscellanea Bulgarica 26″. Редактори на сборника са Андреас Шварц, Петер Сустал и Антоанета Чолакова.

Книгите ще бъдат представени на 24 януари 2022 г. от 18.00 ч в БКИ „Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации