19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТатяна Петкова: Смехът е свобода

Татяна Петкова: Смехът е свобода

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Има хора, за които промените са насъщна съставка от живеенето. Те са в непрекъснат процес на себеоткриване чрез ново място, нова работа, ново занимание, нови хора. Не се страхуват да прекрачват конвенционалните граници, за да намерят и задържат това, което удовлетворява любопитната им природа. И докато търсят себе си, тези хора не спират да помагат на другите. 

Такава е и Татяна Петкова – креативна преподавателка по немски френски, руски, английски и български, която мечтае за свое онлайн училище. Но тя има и друго занимание извън падежите и граматическите времена. При всяка възможност слага червен нос, нахлупва вълшебна шапчица и се превръща в клоуна Титания Хаос. На сцената или просто на улицата тя обича да усмихва хората и да прави света по-хубаво място за обитаване.

На детска градина – в Москва, на училище – в София и Виена, студентство – в Базел. До тази спирка животът на Татяна се развива предопределен предимно от родителите ѝ. Майка ѝ е преводач от френски и немски език, баща ѝ е дипломат и философ, свързан с медицината. Усвояването на езици е част от семейната традиция и възпитание и още преди да завърши гимназия момичето вече владее на професионално ниво руски, френски и английски. Целта е да усъвършенства и немския език и затова търси възможност да продължи образованието си в немскоезична държава. Случайността я отвежда в Швейцария, където немският не е точно немски, но пък диалектите се ценят. В Базел тя завършва психология, омъжва се за „един истински баварец” и разбира, че пак е време за промяна.

снимка © Татяна Петкова

Виена

Промяната се случва във Виена – град, стратегически разположен почти по средата между Бавария и България, в който говорят немски, правилата се спазват, но без да се усеща стерилната швейцарска атмосфера, и по улиците се чува от време на време българска реч. Годината е 2006 и Татяна е готова за всички предизвикателства, които може да предложи животът или да измисли самата тя. 

Точно в града на Фройд, тя решава да остави психологията настрани и да се впусне в нова сфера. Завършва магистърска програма по културен мениджмънт и шест години работи в сферата, като например и за филмовия фестивал, който се провежда всяко лято пред виенското кметство. Междувременно семейството ѝ става четиричленно, работата губи първоначалното си очарование и се превръща в рутина и Татяна разбира, че е време за поредната промяна. 

Езиците като супер сила

„След като изпробвах различни бизнес идеи, реших да се концентрирам върху това, което мога да правя най-добре и което ми дава най-голяма гъвкавост и свобода – преподаването и работата с езиците”, разказва тя. Така се ражда Superword – агенция, която предлага различни услуги, свързани с преводи на текстове, създаване на съдържание за уебстраници, с онлайн маркетинг и езикови курсове и обучения. 

Татяна „превключва” със завидна лекота на френски, немски, английски, български или руски. Ползва и испански, а в момента се е захванала сама да учи гръцки. За нея всеки език е нов свят, който трябва да бъде проучен и разбран. „Обичам да говоря с хората на техния майчин език. Така научавам много повече за тях самите и за страната, от която идват. Езикът е свобода. Свобода да успокоиш, да погалиш, да разсмееш другия, дори, ако се налага, да се скараш с него качествено”. 

Тя преподава със страст и превръща дори сложните конструкции на немския Plusquamperfekt в забавление. Наученото в университета за човешката психика ѝ помага да усети нуждите на всеки нов ученик и да му предложи най-подходящите за него „тактики” за справяне с езиковите предизвикателства. „За мен е много важно хората да преодолеят страха си от грешки. Никой не е безгрешен и е по-добре да общуваме с грешки, отколкото да мълчим уединени”. Затова и първият съвет, който Татяна дава на захваналите се да учат нов език, е да не хабят време и енергия във вайкане колко е трудно. „По-добре да се инвестират по пет минути на ден, за да се научи нова дума, отколкото да се оплакваме”, убедена е тя. Практиката ѝ показва, че рецептата за успех задължително включва съставки като мотивация, постоянство и любопитство. 

Онлайн обучението дава възможност на Татяна да привлече ученици от различни точки на света. Мечтата ѝ е да създаде свое дигитално училище, което да предлага широк спектър от езикови курсове и уъркшопове. 

Докато преследва тази си цел, младата жена открива нова страст. Или по-скоро се връща към нещо, което винаги е искала да прави. 

снимка © Татяна Петкова

Титания Хаос с червен нос и шапка

„Като дете имах желание да се занимавам със сценично изкуство, но послушах родителите си и следвах техните амбиции. Случайно разбрах, че бащата на дете от училището на дъщеря ми е клоун към Rote Nasen (организация, поддържаща клоуни, които посещават деца в болниците, домове за възрастни хора, хосписи и др. – бел.ред.), и се ококорих от удивление. Слушах го как разказва за заниманията си, за срещите с деца, как ги е разсмял и помогнал и без да искам се разплаках. Беше като просветление”. Само за седмица Татяна събира цялата налична информация и веднага се записва в специална програма за клоуни. Така месец след месец тя посещава множество курсове и семинари и с много любов и търпение изгражда образа на нейната сценична фигура – Титания Хаос.

Да разсмиваш другите е сериозно занимание и Татяна създава с много внимание историите, които разказва на публиката. Не ѝ е нужен специален декор – достатъчни са червен нос и шапчица, за да влезе в ролята си и да се почувства напълно свободна. „Като клоун на улицата имам безкрайна свобода. Мога да взема шапката на стария господин, да подаря балон на дете, да изпея песен или потанцувам, но най-важното е да повдигна настроението на хората”. Според нея клоунът ни помага да видим света през различни призми. Този персонаж не спира да опитва, дори когато вместо да налее чаша вода, се оказва съвсем мокър, напомняйки ни, че неуспехите могат да се посрещат и с доза хумор и оптимизъм, вместо с гняв и негативизъм. „Смехът не прави проблемите около нас по-малко, но ги прави по-лесно преодолими. Клоунът ни помага да не се взимаме твърде насериозно и да не губим чувството си за хумор”, разказва Татяна. 

снимка © Татяна Петкова

Прекрачвайки от сериозния бизнес свят на преподаването и маркетинга в лежерния, пъстър и усмихнат свят на Титания Хаос, тя не мисли дали тази стъпка е правилна или не. Важното е, че прави това, което иска със сърцето си. 

Сега Татяна се е заела да покаже на повече хора как смехът и умението да го създаваш чрез тялото си, може да помага в различни ситуации. На 4 и 5 ноември тя организира уъркшоп в София, с който кани хората на едно несериозно приключение, по време на което съвсем сериозно да научат клоунски техники, позволяващи да се открие комичното в определена ситуация. „Всеки родител може да намери по нещо полезно – как да разсмее детето си, когато е болно, как да го окуражи, когато е тъжно, и въобще всички можем да използваме смеха, за да се справим с трудностите в ежедневието”. 

______________

Уъркшоп: Хумор и клоун и основи на физическия театър за начинаещи

______________

В Световния доклад за щастие за 2022 г. България се е изкачила до 85-то място, напредвайки с три позиции спрямо миналата година. Макар да се отдалечаваме от дъното (на 146 място е Афганистан), все още не можем да се определим като щастлива нация. Със сигурност имаме достатъчно оправдателни причини да сме гневни и намръщени, но точно както и изучаването на чужди езици, хуморът е сериозно нещо, на което трябва да се отделя подобаващо внимание и грижа, за да разцъфне. Защото смехът е не само здраве, както ще ви кажат клоуните от Rote Nasen, но и свобода, както ще потвърди Татяна Петкова.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации