6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПочина създателят на Red Bull Дитрих Матешиц

Почина създателят на Red Bull Дитрих Матешиц

-- Реклама --

Дитрих (Диди) Матешиц почина от тежко заболяване на 78-годишна възраст. Съобщението за смъртта на краля на енергийните напитки, както често го наричат, се появиха в австрийските медии още късно вечерта на 22 октомври. Повечето хора познават Матешиц като шефа на Red Bull и най-богатия австриец, но той има силно влияние и в света на спорта и медиите.

Днес всички издания разказват за живота на тази емблематична фигура – от създаването на глобалната империя Red Bull, през екстремните спортове, света на футбола и автомобилните състезания до  собствената му медийна империя, чрез която разпространява идеологическите си възгледи сред милионна аудитория в немскоезичния свят.

Скромно начало

Дитрих Маркварт Еберхарт Матешиц израства в скромни условия само с майка си, която е начална учителка в Санкт Марейн, Мюрцтал, община с 2800 жители. С много късмет успява да завърши гимназия. Учи корабостроене, но след четири семестъра напуска. За да завърши висшето си образование по бизнес администрация, му трябват 10 години. Прави кариера в областта на маркетинга в компанията на производителя на паста за зъби Blendax.

Докато едно бизнес пътуване не го отвежда в Азия.

Триумф за 25 милиарда долара

Останалото е историята на един милиардер, започнал от нищото, която често се разказва в няколко варианта. Един от тях: В хотелски бар в Хонконг той прочита за стимулираща напитка, наречена Krating Daeng (червен бик), която може да генерира високи печалби.

Тогава 38-годишният мъж започва бизнес с тайландското семейство собственици Yoovidhya и инвестира всичките си спестявания, за да направи пикантната напитка вкусна за европейците. След кратка загряваща фаза сладкият и евтино произведен фойерверк, съставен от кофеин, захар, таурин, ароматизатори и оцветители, се появява на пазара като бомба. Ражда се енергийната напитка. Бизнес авантюрата постепенно му изгражда богатство на стойност 25 милиарда долара.

Матешиц си осигурява 49% от печалбата от световните продажби на сребристо-сините кутии и изключителните права за разпространение на марката Red Bull. Той се концентрира изключително върху продажбата и маркетинга на захарната вода, в която вкарва милиарди евро годишно. От въвеждането на марката през 1987 г. цялото производство се осъществява от базирания във Форарлберг производител на напитки Rauch.

Раух бутилира Red Bull в Лудеш-Нюзидерс във Форарлберг и във Виднау в Швейцария. От 2021 г. насам производството се осъществява в съвместен завод в САЩ в Аризона. Според съобщения в американски медии се планира изграждането на втори завод в САЩ в Северна Каролина. Съобщава се, че разходите са в размер на 650 милиона евро.

С почти десет милиарда продадени кутии годишно Red Bull е най-голямата компания за енергийни напитки в света и най-известната марка в Австрия. Според собствените данни на компанията продажбите на енергийната напитка са се увеличили с 24% до 7,8 млрд. евро през 2021 г.

С повече от 13 000 служители в цял свят компанията вече постигна рекордна печалба от 1,6 млрд. евро през кризисната 2020 г. През последните десетилетия никой друг продукт, произведен в Австрия, не е имал по-голям успех.

Най-големите клиенти са европейци и американци. Големите опасения за здравето на хората, свързани със сладката напитка, особено в комбинация с алкохол, предупрежденията на диетолозите за високата доза кофеин и захар и исканията за забрана за продажбата ѝ на непълнолетни не намяват популярността ѝ по цял свят.

Смята се, че състоянието на Матешиц е над 25 милиарда евро. Според Forbes той е най-богатият австриец. Парите, които се събират в ексклузивната централа във Фюшл ам Зее, за която не са пестени средства, никога не са били негова движеща сила, казва той в редки интервюта, в които също така изразява неодобрението си към банките, фондовите борси, йерархиите и носенето на вратовръзки.

Австриецът Феликс Баумгартнер скочи с балон от стратосферата

Екстремни спортове

Матешиц е и основната двигателна сила зад обвързването на марката с екстремни спортове като сърф, скално гмуркане и планинско колоездене. Издържа отбори по хокей на лед, футбол и Формула 1. Това беше специална форма на кръгова икономика: печалбата от Red Bull му позволяваше да инвестира щедро в първокласен спорт. Спортистите от своя страна промотират щедро марката за Red Bull.

Матешиц върна Гран при в Австрия. Той разтърси както Формула 1, така и футбола.

Флотата от исторически самолети на летището в Залцбург напомня за страстта му към летенето, с която Матешиц даде криле на Red Bull в рекламата.

Нетрадиционен мироглед

Критиките към политиката на правителството за предоставяне на убежище и към Зелените, защитата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и оплакванията от диктата на мнението на „самозван интелектуален елит“ доближават Матешиц до десния популизъм.

Самият той описва себе си като индивидуалист и неконформист. Неговата телевизия Servus TV възхвалява любовта към родината и застава на страната на противниците на ограничителните мерки по време на пандемия.

Самият Дитрих Матешиц  избягва публичността през целия си живот. Не посещава големите партита. Предпочита да издига паметници в родната си страна като съживява редици стари замъци, горски имоти, хотели и гостилници, но най-вече автомобилния спорт.

Шефът на Red Bull е щедър в малките неща. Много нови градински огради и красиви балконски парапети в долината Мюр около Спилбърг са финансирани от неговите фондове в служба на разкрасяването на родината. Сънародниците му го оценяват като пивовар,  инвеститор в термални курорти, животновъд, който отглежда овце и говеда, които продава на регионални пазари на разумни цени.

Онези, които се противопоставят на капризите му, опознават и другата страна на покровителя. 264 служители на Servus TV рискуват работата си, когато искат да сформират работнически съвет против волята му през 2016 г. Старите бизнес партньори и младите стартиращи компании, които се съмняват в неговите правила, също усещат рогата на бика. Той не желае да се ангажира писмено. Малките предприятия, в които той влага парите си, се сблъскваха с изключително необичайни клаузи, които са неизгодни за тях.

Матешиц живее на семейни начала с партньорката си във вила в Залцбург-Нонтал. Той никога не е бил женен. Близките му много внимават да не говорят за личния му живот. Отказва да стане почетен гражданин на родния си град Сейнт Марейн. Като евентуален наследник той издига сина си Марк (29 г.), който израства под името Gerhardter. Бъдещето на групата безспорно е в ръцете на тайландските мажоритарни собственици – второто поколение, което държи юздите.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации