6 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепознатата Виена: Барокова архитектура в центъра на столицата - разходка с екскурзовод

Непознатата Виена: Барокова архитектура в центъра на столицата – разходка с екскурзовод

Елате с нас, за да се върнем назад във времето и да научим повече за пищната барокова архитектура и нейните образци в центъра на Виена

-- Реклама --

Виена е истинска барокова перла, тя е бароковата столица на Европа. Звучи сигурно като клише, защото почти всяка туристическа реклама на австрийската столица започва с подобен слоган, но това е и неоспорим факт. Когато в Италия, родината на барока, този архитектурен стил започва да отзвучава, във Виена той истински разцъфтява (на всеки стил му е трябвало малко време докато премине Алпите) и дава богати плодове, особено защото историческите обстоятелства (окончателното отблъскване на ислямската опасност) създават подходяща почва за това. Благородниците и духовенството във Виена демонстрирали своето превъзходство и власт като издигали барокови сгради, впечатляващи с помпозност и великолепие.

За осем години, откакто съществува инициативата на Меланж Булгарен «Непознатата Виена», сме направили много разходки, разглеждали сме заедно Виена от много различни перспективи. Целта ни обаче винаги е била да ви изненадваме, да ви покажем нещо ново и да ви представим уж познатото от нов ъгъл. Така е и с предстоящата разходка, на която ви каним с екскурзоводката Диана Пиперова.

Църквата „Св.Петър“, снимка Елена Масларова-Лени

Барокът и Виена

Темата е «Бароковата архитектура в центъра на Виена». Извън класическите образци като Белведере и Шьонбрун в австрийската столица има безброй примери на бароков разкош, някои от които не са много известни. Затова сме решили да Ви покажем един калейдоскоп от много популярни, но и от по-скрити на пръв поглед архитектурни забележителности, до една обаче прекрасни илюстрации на бароковия блясък на Виена.

Екскурзоводката ни Диана Пиперова е готова да издаде някои от спирките по маршрура ни: «Ще започнем със Зимния дворец на принц Евгени Савойски, ще се спрем пред Чумната колона на Грабен, ще разкажа за църквата «Св. Петър», дворците Даун-Кински и Харах, Старото кметство на Виена. Но по пътя между тях ще открием още много перли, някои лъснати до блясък, други, очаквайки своя час. Кои са те, нека остане засега загадка. За мен ще бъде истинско удоволствие и голямо предизвикателство да ги разкрия на нашите гости».

Зимният дворец на принц Евгений Савойски, снимка Melange Bulgaren

Готови ли сте за нови предизвикателства?

Обичате Виена и искате да научите повече за нейната история и култура? Готови сте да се отклоните от стандартните туристически маршрути и да откриете нови красоти в центъра? Любопитни сте да научите още подробности за вече известни забележителности?

Тогава заповядайте с нас на 16 октомври, неделя, от 11.00 и 14.30 ч.   

Записване за участие ТУК

Барокова архитектура в центъра на Виена – разходка с екскурзовод

Мястото на срещата

КОГА: 16 октомври, неделя, 2022 г. от 11.00 и 14.30 ч.

КЪДЕ: среща пред кафе FrauenhuberHimmelpfortgasse 6 (улицата е пресечка на Кертнерщрасе) 1010 Виена

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки –2 евро).

За студенти – 12 евро

Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792  е препоръчително!

Маршрутът е лек и подходящ за хора за двигателни затруднения.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации