5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалокултураблаготворителностСдружение „Лилавия лебед” ще засади в Щадтпарк дърво, посветено на проф.Минчо Балкански

Сдружение „Лилавия лебед” ще засади в Щадтпарк дърво, посветено на проф.Минчо Балкански

-- Реклама --

Всяка година сдружение „Лилавия лебед” прави паметен жест, с който да остави за поколенията спомена за талантливи българи, покорили света и допринесли с уменията си за развитието на България.

_________________

Паметна плоча указва дома, в който е живяла Гена Димитрова във Виена

_________________

Проф.Минчо Балкански – винаги с родината в сърцето

Проф.Минчо Балкански, който е на 95 години, е един от най-значимите физици в Европа. Той е личност, допринесла много за развитието на млади български творци. Роден в село Горна Оряховица, 15-годишен той постъпва в Софийския университет, а по-късно завършва Националното висше училище по химия в  Бордо, Франция. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно вече е професор по физика. Наред с научните си успехи проф.Балкански се грижи и за културния живот в родния си край

Той създава фондация „Миню Балкански“, наименувана в памет на баща му Миню Балкански. Тя е базирана е в с.Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с над 6000 тома френска литература), изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей. През 2002 г. фондацията доставя 850 компютри от  Швейцария  и с тях са оборудвани 85 училища.  Най-забележителната и най-важната дейност на фондацията е насочена към повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца. И до днес проф.Минко Балкански продължава да помага за развитието на научната и социалната дейност в България.

______________________

Д-р Александър Александров: Ковид пандемията доведе до културен инфаркт, защото общуването между артисти и публика е сведено до критични нива

_____________________

Дървото пази спомени

Такива хора с широки и щедри сърца, които никога не забравят корените си и където и да са по света, намират начин да се свържат с родината и да допринасят за нейното добруване, трябва да се помнят. Затова и от сдружение „Лилавия лебед” са решили да поседят дърво, посветено на проф.Балкански в един от най-красивите виенски паркове – Щадтпарк.

____________________

Виена: На разходка в Щадтпарк

____________________

С корените си, заровени дълбоко в земята, и с клоните си, които стигат до небето, дървото е универсалният символ на връзката между земята и небето.Тя играе толкова централна роля, че световното дърво се отъждествява със световната ос.

Дърветата са мостът, който свързва трите нива на космоса: на подземния свят чрез корените, заровени дълбоко в земята, на земната повърхност чрез ствола и долните клони, а небето – чрез горните клони.

И така дърветата свързват долния с горния свят. В дървото можем да открием и четирите елемента: Водата циркулира в него, земята става част от тялото му чрез корените му, Въздухът подхранва клоните му и търкането на пръчките разпалва огън. Този начин на представяне на връзката между земята и небето е универсален, тъй като дървото е символ на цялото творение.

„Проф.Балкански непрекъсното дарява и прави нещо за другите, защото е убеден в значимостта на алтруизъм, на знание и изкуство в този свят като противовес на на неспокойните времена, в които живеем. Ние считаме, че е особено важно да отдадем почит на този човек и засаждайки дърво ние се надяваме, че споменът за него ще се „вкорени” в сърцата ни и ще „даде плод“. Това каза за Меланж Булгарен д-р Александър Александров, председател на сдружението.

Засаждане на дърво на алтруизма, посветено на проф.Минчо Балкански

КОГА: 14 октомври, петък от 14.00 ч.

КЪДЕ: Щадпарк, Виена

Музикално оформление д-р Леонард Лееб, тромпет.

Събитието се провежда под патронажа на бившия посланик на Австрия в България Герхард Райвегер и бившия посланик на България в Австрия Иван Сираков.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации