0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАлександър Ван дер Белен – новият стар президент на Австрия

Александър Ван дер Белен – новият стар президент на Австрия

Президентските избори в Австрия излъчиха безспорен победител. Останалите участници също са доволни.

-- Реклама --

Александър Ван дер Белен, който в предизборната си кампания изрази ясна и категорична позиция в подкрепа на Украйна и санкциите, наложени от ЕС на Русия , спечели абсолютно мнозинство още на първия кръг, събирайки 56,20% от гласовете. След него се нарежда кандидатът на Партията на свободата Валтер Розенкрац с 19,09%. Тъй като все още не са преброени гласовете, пристигнали по пощата (около 850 000) е възможно да има леки корекции в крайния резултат. При всички случаи именно този вот ще реши спора за третото място, за което се борят лекарят-музикант Доминик Влазни (8,4%) и адвокатът Тасило Валентин (8,3%).

Източник SORA/ORF

Гласуване по партийни предпочитания

Докато 77% от гласоподавателите на SPÖ в цяла Австрия този път гласуваха за Ван дер Белен, то сред гласоподавателите на ÖVP  подкрепата достига дори 79%. 96% от привържениците на Зелените остават верни на Ван дер Белен, а 62% от симпатизантите на Неос гласуват за него. Сред привържениците на FPÖ 71% гласуват за Валтер Розенкранц, а 15% – за Гералд Грош. Проучването на Петер Хайек от изборния ден показва, че гласовете на Влазни може да са дошли в голяма степен от избиратели на SPÖ и Neos – за него са гласували 27% от избирателите на Neos и 12% от избирателите на SPÖ.

Мотивация за гласуване

Основният мотив за преизбирането на Александър Ван дер Белен за президент е стабилността, която той внася в обществото. В анкетата от изборния ден, проведена от Петер Хайек за ATV, на първо място хората посочват опита и предишната работа на Ван дер Белен. Много хора го разпознават като обединител на страната, който в тежки моменти (пандемията с Ковид, войната в Украйна) успява да запази спокойствие и да вдъхне кураж на гражданите.

__________________________

На 9 октомври Австрия избира президент. Кои са кандидатите?

__________________________

Според Хайек Валтер Розенкранц е припознат като алтернатива на либералния Ван дер Белен. „Симпатичен, честен, автентичен“ (29%) е основният мотив за гласуване за Доминик Влазни, следван от „млад, динамичен“ (23%). От друга страна, за Тасило Валентин, както и за Ван дер Белен, вероятно са гласували предимно по-възрастни хора. Негов коз е юридическото му образование (26%).

Валтер Розенкранц е доволен от постигнатия резултат, а Доминик Влазни има допълнителен повод за радост, тъй като моментните резултати от гласуването във Виена го нареждат на второ място веднага след Ван дер Белен.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации