13.1 C
Виена
сряда, 8 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа 9 октомври Австрия избира президент. Кои са кандидатите?

На 9 октомври Австрия избира президент. Кои са кандидатите?

-- Реклама --

В неделя, 9 октомври, имащите право на глас в Австрия, ще се отправят към урните, за да изберат своя президент. Или да преизберат Александър Ван дер Белен, който понастоящем заема този пост.

Седем кандидати

Освен настоящия държавен глава още шестима мъже участват в надпреварата за президенсткия кабинет в Хофбург. Това са рекорден брой участници в предизборната надпрева за поста. Само на първите преки избори през 1951 г. и на предишните избори през 2016 г. бюлетината е почти толкова дълга, като и в двата случая има шестима кандидати.

За основен конкурент на Ван дер Белен се сочи кандидатът, издигнат от Партията на свободата (FPÖ) Валтер Розенкранц. Кандидатират се и бившият политик от BZÖ Гералд Грос, председателят на Бирената партия Доминик Влазни (известен като Марко Пого), основателят на партията против ваксините MFG Михаел Брунер, създателят на фабрика за обувки „Waldviertler Schuhe“ Хайнрих Щаудингер, както и бившият колумнист на „Krone“ Тасило Валентин.

Кой за какво се бори

Александър Ван дер Белен (78 години): Във втората си президентска кампания  действащият президент отново се фокусира върху темата за любимата Австрия, която е дом за много и различни хора.

Той обещава „разум и стабилност в бурни времена“, а отговорността и дългът са неговите основни приоритети. Според него възможностите на конституцията трябва да се използват внимателно и разумно и че свободите на федералния президент не трябва да създават допълнителен хаос. Ван дер Белен  отказва дори да обсъжда темата за напускане на ЕС. Той категорично осъжда агресивната война на Путин, подкрепя Украйна и санкциите срещу Русия.

Валтер Розенкранц (60 г.) (FPÖ), който е юрист по образование, се включва в надпреварата с лозунга „Безкомпромисно за Австрия“. Той поставя акцент върху неутралитета, от който според него Австрия се е отказала, подкрепяйки санкциите срещу Русия. В този контекст той обвинява ЕС, че „подстрекава към война“. На референдум за напускане на Съюза той все още би гласувал с „не“, тъй като съществува възможност за вътрешна реформа.

Гералд Грош (45 г.) е известен с агресивната си реторика в предизборната кампания и миналото си на политик от крайнодясната партия „Обединение за бъдеще на Австрия” (BZÖ), както и от Партията на свободата. Понастоящем се представя като блогър. В речта си пред Хофбург той поиска например незабавно отстраняване на правителството, разпускане на парламента, насрочване на нови избори, излизане от ЕС и прекратяване на санкциите срещу Русия.

Подобно на Брунер, Грошс, който също определя като неуспех политиката по отношение на коронавируса и настоящата инфлация, би създал временно правителство до провеждането на нови избори: „Това би било спасение.“ Той ще даде на временния кабинет правомощия, с които наред с други неща ще му бъде възложена задачата да прекрати санкциите срещу Русия.

Доминик Влазни (35 г.) е завършил е медицина във Виенския медицински университет. Явява се като независим кандидат, подчертавайки, че няма общо с установените политически партии. Той е и известен музикант и композитор познат на мнозина под псевдонима Марко Пого, както и основател на Бирената партия в Австрия. Неговите приоритети не се различават от тези на действащия президент – солидарност, толерантност, уважение. Той се обявява за опазването на климата и срещу свободната пазарна икономика и корупцията. Като президент той иска да създаде специална комисия, която да преценява качествата на кандидатите за министри.

Влазни изразява „стопроцентова солидарност“ с украинския народ, като нарече Русия „явен агресор“. Със своите 35 години Влазни е най-младият кандидат и подчертава този факт като предимство – той се стреми да привлече младите хора в политическия живот.

Михаел Брюнер (61 г.): Лидерът на партията MFG, която се обявява против ваксините срещу Ковид, възнамерява да разпусне правителството като „некомпетентно и създаващо хаос”, да назначи временно такова, което на свой ред да разпусне парламента и организира нови избори. Той е юрист, но не вижда пречки в това, че конституцията не предвижда такива правомощия за президента.

Михаел Брюнер осъжда лобизма, злоупотребата с власт и бюрокрацията. Той се обяви и срещу санкциите срещу Русия и призова майчинството и бащинството да бъдат признати за професия.

Хайнрих Щаудингер (69 г.): Нестандартният производител на обувки иска да води активна кампания за по-малко дискутирани въпроси като бедността, малките и средните предприятия, природата и мира. Той възнамерява да бъде силен глас като „съвестта на политиката“, смесвайки частично леви възгледи с десни политики.

Тасило Валентин (49 г.): Бившият колумнист на „Кронен Цайтунг“ и адвокат по професия за кратко бе разглеждан като представител на FPÖ, но нещата явно не се получиха и сега се явява като независим кандидат за президент. Той е спонсориран от милионера Франк Стронч, и твърди, че не се вижда „нито вляво, нито вдясно“ и не иска „да продължава да гледа как страната върви към стената“. Според него за всички проблеми от инфлацията до емиграцията има прости решения и той е готов да ги подготви.

Какво сочат социологическите проучвания?

Според социологическите проучвания вторият тур на изборите за Хофбург е малко вероятен, тъй като предвижданията сочат между 51 и 58% за действащия президент Александър Ван дер Белен. Според актуално проучване на OGM, поръчано от в. „Куриер“ на 1 октомври 2022 г., Ван дер Белен получава 58%. В това проучване кандидатът на FPÖ Валтер Розенкранц събира 16%, Гералд Грос 5%, Тасило Валентин  -9 % , Михаел Брунер (MFG) и Хайнрих Щаудингер – съответно три и един процент, а Доминик Влазни – 8%.

Проучване на пазара за в.“Стандарт“ седмица преди вота показа малко по-различни стойности. Ван дер Белен е с 51%, Розенкранц – с 11%, а Влазни – с 10%. Валентин получава седем процента от гласовете в това проучване, Грос и Брунер – по четири, а Щаудингер – само два процента.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации