0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияИнформация за провеждането на парламентарните избори на 2 октомври 2022 на територията...

Информация за провеждането на парламентарните избори на 2 октомври 2022 на територията на Австрия

-- Реклама --

На 2 октомври 2022 г. българите ще гласуват на предсрочни парламентарни избори. Гласуването ще определи кои ще са новите 240 депутати в бъдещото 48-мо Народно събрание. Това са първите избори за тази година, но са третите предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам.

Във връзка с предстоящите избори посолството на РБългария в Австрия припомня някои основни положения, които ще улеснят организацията и провеждането на изборите.

Разкриване на избирателни секции на територията на Австрия

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс избирателни секции в държавите–членки на Европейския съюз се образуват по право в помещенията на дипломатическите или консулски представителства във Виена, но също и в други населени места на територията на Австрия, при условие, че за тях са постъпили не по-малко от 40 заявления съгласно чл. 14, т. 2 от Изборния кодекс (ИК). Съгласно чл. 14, т.3 от ИК автоматично се образуват секции и на местата за гласуване, където на предишни избори, до 5 години назад, са гласували повече от 100 избиратели. В Австрия това са секциите във Виена: райони 9-ти, 10-ти, 13-ти и 22-ри, както и в населените места Линц, Грац, Залцбург, Клагенфурт, Брегенц, Инсбрук и Велс.

Дипломатическото представителство-Виена е поискало разрешение за разкриване на избирателни секции на посочените по-горе места, като официално отговорът се връчва след писмено изчерпателно уведомяване за точните адреси на местата за гласуване. Обичайно през последните две години се изисква и спазване на действащото към датата на провеждането на изборите местно законодателство относно мерките за ограничаване на Ковид-пандемията.

Предложения за разкриване на нови избирателни секции

В срок не по-късно от 25 дни преди изборния ден (06.09.2022 г.) организациите на българските граждани в Австрия могат да правят предложения до Посолството на Република България във Виена за местоположението на избирателните секции на територията на Австрия, при наличието на постъпили достатъчен брой – най-малко 40 заявления на сънародници, които са изразили изрично желание да гласуват на посоченото място.

Тези предложения ще бъдат своевременно препратени от Посолството на ЦИК, която ще вземе решение въз основа на териториалното разпределение на българската общност и отдалечеността на избирателните секции на територията на Австрия.

Предварително подаване на заявление за гласуване

Гласоподавателите могат да се регистрират своевременно до 25 дни преди изборния ден (06.09.2022 г.) по следните начини:

– електронно регистриране на Интернет страницата на Централната избирателна комисия. Формата за регистрация е активна и може да бъде намерена ТУК.  QR код за достъп чрез мобилен телефон може да намерите ТУК.

– да подадете писмено заявление по образец, лично или по пощата на адреса на Посолството – 1040 Wien, “Schwindgasse 8. Важно е  заявленията да бъдат четливо, коректно и изчерпателно попълнени. Образец на заявление може да се намери ТУК (Приложение № 37-ПВР/НС)

В Консулската служба на Посолството можете да подадете лично заявленията си, предварително попълнени или с възможност да ги попълните на място. Ако оставите телефон за контакт, посолството ще се свърже с Вас в случай на неясно попълнено заявление (особено нечетливо или непълно ЕГН и номер на личната карта ) за повторно попълване.

Ако сте сигурни, че в деня на изборите ще бъдете в Австрия, препоръчително е да подадете заявление, защото предварителното вписване в избирателните списъци улеснява и ускорява гласуването в изборния ден.

Подаването на заявление не е обвързано със задължението за гласуване.

Набиране на кандидатури за членове на СИК

Във връзка с организацията на изборния ден Посолството продължава да набира кандидатури за членове на СИК. В случай, че желаете да участвате в работата на секционните избирателни комисии, можете да изпратите имейл до Посолството на адрес: politic2@embassybulgaria.at, не по-късно от 2 септември т.г., като посочите трите си имена, завършено образование и специалност, предишен опит в избори, телефон и имейл-адрес за контакт и кореспонденция.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации