7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноЕвгения и тортите, които пълнят очите с радост

Евгения и тортите, които пълнят очите с радост

Красивите торти, изработени от Евгения Аспарухова, печелят международни конкурси, но най-голямата награда за талантливата българка е радостта в очите на хората

-- Реклама --

Още древните римляни са били наясно, че едно голямо тържество не може да бъде достатъчно впечатляващо без специален сладкиш. През 14 век в Германия започнали празнично да отбелязват детските рождени дни. Векове наред сладките изкушения са привилегия на богатите, които могли да си позволят скъпите продукти. Индустриалната революция дава своето отражение и върху тази част от сладкарския бизнес и тортите започват решително да заемат повече място в ежедневието на хората. Вече трудно можем да си представим събития като рожден ден или сватба без голяма, красива и вкусна торта. Но както куп други неща в живота ни, тортите също са се развили във времето и днес те са не само наслада за небцето, но и радост за очите.

Евгения Аспарухова е точно от тези майстори, които следят световните тенденции в декорацията на торти, и изпод сръчните ѝ ръце излизат скулптури от пластичен шоколад, вафлена хартия и изомалт.

След като повече от две десетилетия Жени са грижи за красотата на дамите в козметичния си салон в България, тя прави „сладък” завой в професионалното си развитие. Интересът към сладкишите е закодиран в нея още от бабите ѝ. Едната е с австро-унгарски, а другата с гръцки корени и двете ѝ предават стари изпитани рецепти за печива. „От тях научих много за вкусовете и за тестото, но сега интересът ми е насочен преди всичко към дизайна”, споделя майсторката.

От три години Жени изучава съвременните технологии и материали за създаване на торти шедьоври. Преминала е през редица курсове за обучение и постепенно развива уменията си и набира самочувствие. Истинско признание за таланта ѝ са наградите от международни конкурси като бронзовия медал от състезанието за декорация на торти, организирано от Cake International, където се конкурира с над 500 души от цял свят. 

__________________

Българка от Виена печели бронзови медали в световни състезания за торти

_________________

Качествените продукти за декорацията пристигат от цял свят – какаови масла за оцветяване  от Канада, шоколад от Австралия, изомалт от САЩ. Но търпението и умението да превърнеш лист вафлена хартия в цвете са чисто български. „Случвало ми се е да отделя осем часа за направата на едно цвете, а в букета за тортата има девет и всяко е в различен цвят.

Това е почти като работата на часовникар – трябва много внимание, концентрация и прецизност, за да се постигне желаният резултат.

Така Жени стои по 12 часа на крак, следи стриктно температурата на помещението и продуктите, докато не извае съвършенната торта.

Тя не работи по предварително зададен модел, макар че и това е възможно. Предпочита да импровизира по определена тема, да разказва истории и споделя емоции. Така всяка торта е уникална и носи специфичния творчески почерк на майсторката, която с годините и опита вече е изградила разпознаваем личен стил. Цената на този успех обаче се измерва в купища похабени материали, изгаряния от изомалт, нагрят до 120 градуса, часове в опити не само да се извае красива мида, роза или сърце, но и те да се оцветят в най-красивите нюанси на цветовете. Не липсват и тежки думи от клиенти, които се опитват да измамят младата майсторка. Такива моменти на неувереност и разочарования се преодоляват с подкрепата на семейството и приятели. А най-ценният съвет, който Жени е получавала, а именно да не се отказва от започнатото, ѝ помага да следва мечтите си.

Истинската мотивация за нея са щастливите клиенти.

„Когато хората видят тортата за първи път, очите им грейват. Те са изненадани, защото на живо тя грее и сякаш е жива, тъй като снимките не могат да предадат перлените отблясъци. За този момент си струват всичките часове труд.”

А тортите, излезли изпод ръцете на Жени, са изящни, фини, богати на цветове и форми като арт инсталация, от които човек не може да откъсне очи. Трудно е да се повярва, че всеки крехък детайл, всяко цвете, раче, перла могат да бъдат изядени. Често клиентите не смеят да разрежат тортата, за да не развалят това произведение на изкуството. За Жени това не е проблем. Тя е неясно, че нейните творения са крехки и преходни и единствената им цел е да доставят радост, защото освен красиви, тези торти са и много вкусни. Майсторката залага основно на пет изпитани рецепти за блатовете, а всички продукти, използвани за декорация са напълно ядливи и вкусни.

Съвсем наскоро Евгения Аспарухова намери и подходящото място във Виена, където да създава своите сладки изкушения. Всеки, който иска да зарадва близките си с необикновена торта, може да се свърже с нея чрез Инстаграм или WhatsUp.

Сега младата жена гледа смело напред към следващия си проект. Още римляните са знаели, че важните поводи в живота се отбелязват с нещо специално и сладко. Жени иска да бъде близо до повече хора и да им достави радост в подходящия момент. Затова тя ще предлага шоколадови продукти в кутии. Вече е набавила ядливи розови листа и сушени плодове от България, изучила е особеностите на шоколада и подготвя нови персонализирани изненади за любителите на сладкишите. Този път те ще бъдат по-трайни и ще могат луксозно да пътуват до всяка точка на света.

Жени продължава да участва в конкурси, не спира да пресъздава фантазиите си в шоколад и перлен прашец и най-вече да търси нови предизвикателства и поле за изява и израстване. Талант, търпение и кураж има в изобилие, затова и мечтите ѝ се сбъдват.

Тортите на Евгения Аспарухова може да разгледате във Фейсбук и Инстаграм.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации