17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноМедицинският университет във Виена проучва ново лечение на рака на гърдата

Медицинският университет във Виена проучва ново лечение на рака на гърдата

Австрийско проучване, ръководено от Виенския медицински университет, отваря нова перспектива в терапията и изследванията на рака.

-- Реклама --

Нова активна съставка свива мозъчните метастази и помага при лечението на рака на гърдата. Това установи изследователски екип на Виенския медицински университет.

Изследванията показват, че мозъчните метастази при пациенти с рак на гърдата частично или дори напълно регресират благодарение на нов клас активни съставки. Химическото съединение на антитела и химиотерапия отваря напълно нова перспектива в онкологичните изследвания и целевата терапия. Резултатите са публикувани в престижното списание Nature Medicine и се считат за новаторски в лечението на мозъчни метастази, които са често усложнение при ракови заболявания.

Проучването включва 14 жени и един мъж с HER2-позитивен рак на гърдата и мозъчни метастази, при които за първи път е приложен нов терапевтичен подход с използване на активното вещество Trastuzumab-Deruxtecan (T-Dxd).

Резултатът е обнадеждаващ: при 73,3% от пациентите метастазите са намалели, а при двама души (13,3%) вече те не открити с образни методи. Установена е и добра поносимост: нито мозъчната функция, нито качеството на живот на болните се е влошило. Освен това T-Dxd вече е одобрен в ЕС за лечение на неоперабилен или метастатичен HER2-положителен рак на гърдата и може да се използва незабавно за лечение. Това е химично съединение на антитяло срещу HER2 (трастузумаб) и химиотерапия (дерукстекан). Досега не беше известно дали то е ефективно при мозъчни метастази, но настоящето изследване откри такива възможности, а е вероятно съединението да бъде използвано и при мозъчни метастази на други видове тумори.

Информация на EuroComm PR

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации