22 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЛина Феслер с отличие от международен конкурс за фотография

Лина Феслер с отличие от международен конкурс за фотография

Творбата на Лина Феслер е в категория Fine Art и представя съвременната жената като светица, подчертавайки нейната важна роля в безкрайния цикъл на живота.

-- Реклама --

Снимката The holy she (“Светицата”) на Лина Феслер е сред специално отличените творби на престижния международен конкурс за черно-бели фотографии Monovision Photography Awards, в категория Fine Art . Тазгодишното издание на форума, който е сред десетте най-значими в света, събра повече от 5000 творби във всяка от 11-те категории, както на професионални фотографи с дългогодишен опит, така и на аматьори любители.

Лина и камерата

Лина Феслер се занимава с професионална фотография вече 11 години и е вторият човек във Виена, който през 2019 след 22 часов изпит покрива нововъведните стандарти за QAP (Qualified Austrian Photographer), европейски лиценз за гаранция на качеството ISO/IEC 17024. И до днес е единствената българка с тази професионална квалификация. Разполага с качествена техника, студио и най-вече талант, за да улавя гледки и състояния, които миг след като са запечатани в камерата, изчезват. Фотографията ѝ доставя огромна радост и тази емоционална нагласа на Лина се усеща във всеки неин кадър. Въпреки високата професионална квалификация, тя не се решава да се отдаде изцяло на камерата, а продължава да работи в корпоративния свят. При всяка възможност обаче жадно запечатва красиви моменти, поддържа бранд за бизнес фотография, снима семейства и деца, с две думи – доставя радост на себе си и на хората, застанали пред обектива ѝ.

„Обичай себе си”

 „Не ми остава много време свободно време и за съжаление рядко участвам в конкурси. И сега всичко се случи доста случайно и в последния момент. Дори изпращайки файловете, се чудех дали вече не съм изпуснала срока, ако комисията се води по друга часова зона”, смее се Лина. Щастлива е от отличието не само защото снимката ѝ е наградена сред хиляди други в една от най-тежките категории, а и защото този кадър има дълбоко емоционално значение за нея. Той е част от специалната изложба „Обичай себе си”, която тя представя точно на 8 март преди две години. „Исках да покажа на жените колко е важна любовта към самите нас. Ако ние не обичаме себе си на първо място, как очакваме другите да ни ценят и обичат, как ще привличаме изобилие и ще даваме безвъзмездна любов и нежност към другите?”.

Това послание, на което все още самата тя се учи, фотографката отправя с чернобелия кадър, в който жената е представена като светица, държаща света в ръцете си. Тялото ѝ е само загатнато и се слива с тъмния фон, но светлината ясно очертава контурите на главата и раменете. Основният контраст идва от белия кръг, който свети като нимб зад главата на жената, подчертавайки илюзията с образите на светици, познати ни от класическите икони. Другият светъл акцент е кристалното кълбо което тя държи в протегнатите напред ръце, символ на света и живота. Меката му светлина се слива хармонично с тишината и спокойствието на цялостната композицията. Но силата на въздействието на снимката върху зрителя е най-вече в мекотата, обичта и стаената енергия, които струят от нея.

Може само да гадаем колко време е отделила Лина Феслер, за да подчини светлината и подреди детайлите в кадъра, но само с няколко щракания тя е успяла да освети цял един свят на уязвима нежност, кураж, красота и любов.

„Много съм щастлива от това признание, защото то ме мотивира и ми дава кураж да продължавам да експериментирам и снимам”. А ние ще продължим да следим изявите на Лина в желанието ѝ да носи радост и да твори красота.

Принтовете на снимката The holy she, отличена на международния конкурс за черно-бяла фотография Monovision Awards са лимитирани серия от 30 снимки и могат да се закупят напечатани на висококачествена хартия, и рамкирани във формат 100х75 и цена 590 евро.

Повече за работата, както и цялата серия на „Обичай себе си“ на Лина Феслер като фотограф може да намерите ТУК и ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации