16.2 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноВиена се бори с уличните гонки

Виена се бори с уличните гонки

-- Реклама --

Ревящи двигатели, свистене на гуми и опасни улични гонки – да, това го има и във Виена. През последните месеци местните власти се активизираха срещу безобразията на джигитите на пътя, а последната акция е в горещата точка за гонки в крайния виенски квартал Каленберг.

Мерки за ограничаване на гонките

65 бетонни преградни блокчета вече разделят големия открит паркинг и пречат на любителите на високи скорости. Досегашната организация на движение е променена с въвеждане на максимална скорост от 30 км/ч и еднопосочна система. Ограниченията не затрудняват посетителите на паркинга и достъпа на автобусите от градския транспорт.

снимка © PID/Christian Fürthner

Срещу уличните хулигани се обмислят и други действия. Виена е един от инициаторите за по- нататъшно затягане на мерките, например конфискация на МПС при особено опасно поведение на пътя по-строги санкции за шофьорите, употребили наркотици, и създаване на единен федерален административно-наказателен регистър.

снимка © PID/Christian Fürthner

Полицейски акции и наказания

Междувременно общината и полицията провеждат няколко пъти седмично специални акции срещу джигитите. По време на т.нар. „технически проверки на пътя“ по улиците на Виена полицията спира съмнителни автомобили, които се проверяват за техническа изправност от експерти на Националната агенция за контрол на превозните средства, включително чрез използване на мобилен технически пункт в автобус. През 2021 г. са издадени над 1600 протокола за технически преглед на пътя, като над 92% от проверените автомобили са показали сериозни дефекти, а част от тях са представлявали „непосредствена опасност“. При най-тежките случаи полицията директно отнема регистрационния номер.

По информация на Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации