3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияЗоологическата градина в Шьонбрун чества своя 270 рожден ден

Зоологическата градина в Шьонбрун чества своя 270 рожден ден

-- Реклама --

Най-старата зоологическа градина в света, най-добрата в Европа, център за провеждане на научни изследвания, събиране и обработване на информация, място за опазване на редки животински видове, любимо място за разходка и забавление на малки и големи. Това е виенският зоопарк в Шьонбрун, който тази година отбелязва своята 270 годишнина.

Чествания

Такъв юбилей не може да бъде отбелязан само с едно събитие. Затова и честванията по случай рождения ден започнаха преди няколко седмици и ще приключат в началото на септември. Откриването на нов кът в зоопарка, където посетителите могат да погалят всяко животно, поредицата „Летни вечери за животни“, която дават възможност за опознаване на зоопарка и неговите обитатели по по-различен начин в часовете след края на работното му време, наблюдаване и прочуване на застрашени животни. Това са само част от събитията, с които екипът на зоопаркът отбелязва своя рожден ден.

снимка © Daniel Zupanc

История

Историята на най-стария зоопарк в света започва през 1752 г, когато император Франц Стефан I получава от съпругата си императрица Мария Терезия като подарък различни екзотични животни от всички краища на света. Той поръчва да бъде изграден пищен павилион за закуска и обяд в градините на лятната резиденция Шьонбрун, заобиколен от 12 клетки. През годините колекцията става все по-богата, а през 1770 г. менажерията е отворена за посещения.

снимка Daniel Zupanc

Зоопаркът е сериозно повреден през двете световни войни, но бързо е възстановен. За разрастването и развитието му се полагат непрекъснати усилия и грижи. Външните площи се вписват хармонично в общата картина на имперския Шьонбрун. В същото време пътеките за гости и площите, обитавани от животни, се обновяват непрекъснато. През 2014 г. бе изцяло ремонтирано мястото на белите мечки. Днес те разполагат с площ от 1 700 кв.м. и всякакви удобства и възможности за гмуркане. През 2018 г. носорозите получиха нов плувен басейн.

„Като екип, който се стреми да управлява тази зоологическа градина по научни принципи, ние имаме задачата да вдъхновяваме нашите посетители за света на животните и да насърчаваме информираността им за природата и опазването на видовете. Животните в зоологическата градина са посланици на застрашените си роднини в дивата природа. По този начин зоологическата градина е прозорец към завладяващото биоразнообразие на нашата планета“, казва директорът на зоологическата градина Стефан Херинг-Хагенбек.

Важен икономически фактор

Днес зоопаркът е вторият най-посещаван туристически обект в Австрия след двореца Шьонбрун. Средно около два милиона са посетителите годишно, а на година се продават над 100 000 годишни абонаментни карти. Тук работят над 270 служители, включително 100 гледачи на животни.

Според проучване на Виенската търговска камара, зоопаркът Шьонбрун допринася годишно с около 300 милиона евро за брутния вътрешен продукт на Австрия. Като един от основните туристически обекти в страната, той е важен фактор за местния бизнес с над 2300 работни места в цяла Австрия.

Център за изследвания, размножаване и опазване на редки животни

Освен, че е любимо място за разходки, за честване на детски рождени дни и изследователски проекти на учениците, зоологическата градина е и важен научен център.

На площ от 17 хектара днес в нея живеят 8000 животни от 700 различни вида.

През годините екипът на зоопарка бележи непрекъснати успехи в отглеждането на животни, някои от които са регистрирани като застрашени видове. Най-яркият пример е естественото оплождане на двойката панди Лонг-Хуй (вече покойник) и Ян Ян, които пристигат във Виена, взети назаем от Китай. Дотогава никоя друга зоологическа градина в Европа не е успявала да постигне това.

Пнадата Янг Янг твори , снимка © Daniel Zupanc

Това, което много хора вероятно не знаят, е че зоологическата градина функционира и като изследователски център. Усилията на учените са насочени към поведенчески и когнитивни изследвания, история на зоопарка, физиология и хранене. Тук се провеждат многобройни изследователски проекти, например за жабата пепелянка, гигантските медузи или общуването със слоновете. Освен това се насърчават научни проекти, които служат за защита и опазване на животински видове.

снимка Daniel Zupanc

За целта екипът си сътрудничи с други научно ръководени зоологически градини или организации като Китайската асоциация за опазване на дивата природа (CWCA) за защита на пандите и Световния съюз за опазване на природата (IUCN). Отбелязването на световните дни за защита на определени видове е част от годишната програма на зоопарка.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации