18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеСъс златен почетен знак на МВнР и почетна грамота бяха наградени д-р...

Със златен почетен знак на МВнР и почетна грамота бяха наградени д-р Ирина Владикова и българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена

-- Реклама --

В края на юли Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) отбеляза 15 годишнината от своето основаване. Сред създателите на Асоциацията и неин председател е директорката на българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена д-р Ирина Владикова.

В рамките на тези 15 години АБУЧ постигат големи резултати. Българският език е признат като официален образователен език в тринадесет щата в САЩ. Към днешна дата има над 400 български училища в над 40 държави на всеки континент.

По повод тази годишнина от името на Министерството на външните работи и министър Теодора Генчовска, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова награди със златен почетен знак на МВнР председателя на АБУЧ д-р Ирина Ботева-Владикова и връчи почетна грамота на БНУ „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена. Специални благопожелания бяха отправени и към преподавателите и учениците на българското училище.

През тази година българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена отбеляза и своята 30-годишнина.

____________________

30 години българско училище „Св.св.Кирил и Методий”: История в ученически спомени

Учители и родители засадиха дърво по случай 30 годишния юбилей на Българо-австрийско училище „Св.св. Кирил и Методий“ във Виена

____________________

От МВнР увериха, че ще продължат да подкрепят дейността на Асоциацията и да бъде верен партньор във всички нейни дейности.

Д-р Ирина Владикова със златния почетен знак на МВнР

В рамките на конференцията бе прожектиран кратък филм, описващ създаването и историята на АБУЧ. Бяха отчетени успехите на Асоциацията, както и усилията й за активно популяризиране и признаване на българския език по света.

_______________

Тържествено отбелязване на 30-годишнината на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“-Виена (видео)

___________________

Асоциацията на българските училища в чужбина е създадена на 15 август 2007 г. Тя подпомага дейността на българските училища и образователни центрове извън България и популяризира българския език и култура.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации