2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийският "Дер Щандард" с материал за служебния вицепремиер Атанас Пеканов

Австрийският „Дер Щандард“ с материал за служебния вицепремиер Атанас Пеканов

За втори път в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, вицепремиер по управление на европейските средства е Атанас Пеканов. Той е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Не случайно и австрийската преса проявява интерес към работата му като служебен вицепремиер. Ето какво пише австрийският вестник Дер Щандард за поредната промяна в кариерата на младия финансов експерт в статия озаглавена „Атанас Пеканов: Икономист в служба на старата родина

-- Реклама --

В действителност Атанас Пеканов няма много какво да спечели в родината си България. Трийсет и една годишният икономист е добре запознат с паричната политика и е търсен експерт – дори и тук във Виена, където работи в Австрийския институт за икономически изследвания и преподава във Виенския университет по икономика и бизнес, пише изданието като отбелязва, че вместо кариера в чужбина Пеканов избира да работи за България. „Той не е казва „не“, когато президентът Румен Радев, когото той съветва от дълго време, го е потърсил. От 2 август Атанас Пеканов е вицепремиер в служебното правителство от експерти, което ще направлява съдбата на държавата до новите избори.

В България го очаква нестабилна политическа обстановка, бедност, корупция. Балканската страна има да извърви още дълъг път, за да достигне останалите държави от Евросъюза. В края на юни след вот на недоверие либерално-социалистическата коалиция падна от власт само след малко повече от половин година. Основните спорове бяха около държавните финанси и отношението към Република Северна Македония. Към това се прибавиха газовата криза, напреженията на Балканския полуостров и инфлацията, която тежи особено много на хората в най-бедната страна от ЕС, пише „Дер Щандард“ и допълва, че става дума за дългосрочна криза, а това не е за хора със слаби нерви. А според скромната оценка на безпартийния експерт „обстановката е несигурна“.

Сега той запретва ръкави – за втори път. „Трябва и ти да се отплатиш с нещо на родината“, допълва пред вестника израсналият в академично семейство възпитаник на Немската гимназия в София. Не му е трябвало да мисли дълго дали да приеме поста. Сега Пеканов, който не е семеен и който в по-спокойни времена обича да тича в Шьонбрун, ще отговаря за управлението на европейските средства. „Ще работим усилено, с компетентност и грижа за хората, за да гарантираме, че България ще премине през поредните турбуленции“, написа той във Фейсбук. 

Тези, които го познават, казват, че е сериозен в изказванията си. Пеканов е амбициозен, но е и силно социално ориентиран. Това е забележително за човек, принадлежащ към образования елит на България, който е напуснал страната заради липса на перспектива за младите хора.

Във Виена го е привлякло следването.Кариерата си той развива целеустремено; тя го е отвела в Европейската централна банка във Франкфурт, а знанията си в икономическата политика придобива в Юнивърсити Колидж в Лондон, посочва „Дер Щандард“. По време на пандемията благодарение на стипендия „Фулбрайт“ той отива в Харвард. Сега Пеканов иска да внесе малко научна методология в българската политика, пише австрийското издание и допълва, че вицепремиерът още не знае дали иска да остане в нея.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации