18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеТържествено отбелязване на 30-годишнината на българското училище "Св.св.Кирил и Методий"-Виена (видео)

Тържествено отбелязване на 30-годишнината на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“-Виена (видео)

-- Реклама --

Тази година българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбелязва 30 години от създаването си. Изложби, конкурси и научна конфернция бяха посветени на юбилея, но кулминацията на честванията бе концертът на 28 май в БКИ „Дом Витгенщайн“. Той бе посветен и на Деня на светите братя Кирил и Методий 24 май, който е и патронен празник на училището и бе под надслов „Аз, буки, веди – това е, млади хора, святото послание на нашите деди към вас“.

Учители от българските училища в Дъблин, Ирландия, Будапеща, Унгария, Линц и Грац, Лондон, Ричмънд (САЩ) уважиха събитието. Сред гостите бяха и д- р Елка Златкова, доцент д-р Десислава Найденова от КМНЦ, проф. Силвия Николаева от СУ „Св. Кл.Охридски“, Асен Петров от дирекция ОБГУМ в МОН, проф. Румяна Танкова, зам.ректор на Пловдивския университет, доц. Елена Събева и доц.Адриана Любенова. Приветствия постъпиха от министъра на образованието Николай Денков, Бойчо Дамянов, председател на БКПО „Кирил и Методий“, Елена Шекерлетова, посланик на България в Берлин, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Австрия Албена Гетова, Асоциацията на българските училища в чужбина.

Часове преди концерта пристигна и новината, че директорката на училището Ирина Владикова е удостоена със златен почетен знак на Министерство на външните работи. Учителката Симона Захариева бе отличена с грамота „Неофит Рилски“ на МОН.

Симона Захариева получава почетната диплома от директорката на училището Ирина Владикова

Препълнената концертна зала едва пое емоциите и чувствата на учители, ученици и родители. Макар и подготвена при трудни условия, програмата на децата бе пъстра, вълнуваща и интересна.

Със снимки и видеа предаваме част изпълненията на децата и настроението в залата.

Учениците от първи клас с учител Анета Геранлиева

С помощта на Лина Гладийска учениците от по-горните класове представиха театрална постановка.

Този ден бе особено специален за абитуриентите, които вече се разделят с училището и своите учители.

Празникът, сълзите в очите, вълнението и усмивките отново показаха, че българското училище е много повече от образователна институция. То е мястото, където бълграските деца в чужбина създават и заздравяват връзката си с България, създават трайни приятелства и се запознават с дълголетната българска история, традиция и култура. И за това принос има целият учителски колектив, който с основание трябва да се гордее с постиженията си: Ирина Владикова, Тодор Тодоров, Станка Александрова, Красимира Шарф, Анета Геранлиева, Симона Захариева, Галя Милева, Лина Гладийска, Кристина Николова, Женислава Делчева, Полина Стоянова, Мариета Кабова, Адриана Михайлова, както и управителният съвет на сдружението с председател Стоил Кордев.

__________________

Още по темата:

30 години българско училище „Св.св.Кирил и Методий”: История в ученически спомени

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации