10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отзовава четирима руски дипломати

Австрия отзовава четирима руски дипломати

Експулсирането на четирима дипломати предизвиква възмущение в руското посолство, което гневно заплаши с контрамерки. Според информация на в. "Ди Пресе" австрийското контраразузнаване е следило руската четворка от известно време.

-- Реклама --

Една след друга страните от ЕС гонят руски дипломати. В Литва дори изгониха посланика от страната. Австрия обаче дълго време се колебаеше, а федералното правителство чакаше да бъде приет общ подход в Европейския съюз. Сега външният министър Александър Шаленберг (ÖVP) се поддаде на натиска както от от страна на партьорите в ЕС, така и на австрийското общество. Днес Австрия обяви, че също така експулсира четирима дипломати и ги обявява за personae non gratae.

Засечени са четирима шпиони

В сряда вечерта генералният секретар Петер Лаунски-Тифентал информира руския посланик Димитрий Любински за експулсирането на четиримата дипломати, съобщава австрийското външно министерство. Трима от тях работят в двустранното посолство във Виена, а четвъртият – в Генералното консулство на Русия в Залцбург. Четиримата мъже са обвинени в шпионаж. Говорителката на министъра на външните работи Александър Шаленберг не разкрива подробности. Според информация на в. „Пресе“ обаче австрийското контраразузнаване е имало четиримата в полезрението си от известно време.

Това са лица, за които се твърди, че принадлежат към руското военно разузнаване ГРУ и чуждестранната шпионска служба СВР. Предполагаемите шпиони са акредитирани в страната като обикновени, неизвестни служители на посолството. Смята се, че са използвали целия репертоар на шпионажа в Австрия: кампании за дезинформация, интернет шпионаж, подслушване. Дирекцията за държавна защита и разузнаване (DSN, преди BVT) отново увеличи и активизира контраразузнавателните си дейности по отношение на Русия. След скандала с BVT и уволнението на ръководителя на контраразузнаването Бернхард П. през последните години на тези програми не се обръщаше особено внимание, което позволи на руската шпионска дейност да процъфтява.

_________________

Руското външно министерство с остра критика срещу Австрия

________________

Реакция от страна на Русия

Руският посланик реагира възмутено. Според Дмитрий Любински Австрия не е представила никакви доказателства за „незаконни действия“ на руски дипломати. Той се позова и на призовката си до Министерството на външните работи в понеделник и на изявленията на Шаленберг в ефира на ZiB2 във вторник вечерта, когато австрийският външен министър каза, че все още няма основания за експулсиране на руски дипломати и че са необходими „силни индикации“. Оттогава „нищо не се е променило“, обяснява Любински. Експулсирането е „абсолютно необосновано“, „недружелюбно“ и „още един тежък удар върху структурата на нашите двустранни отношения, изграждани в продължение на десетилетия“. Посланикът дори намеква за реципрочни действия и изгонване на австрийските дипломати от Москва: „Неизбежно ще последва пропорционален твърд отговор от страна на Москва, а отговорността за последствията ще бъде изцяло на Виена.“

Малко по-късно руското посолство изпрати ново гневно съобщение. В него има и едно изречение, което звучи като заплаха: „Бихме искали да ви напомним, че опитите да се навреди на Русия и да се постави тя на колене, прикривайки се зад съмнителни принципи на солидарност, не водят до нищо добро.“ И още: „Жалко е, че представителите на австрийската политическа класа имат толкова къса историческа памет.“

________________

Австрийското правителство разкри скандал с руски шпионин

_______________

От десетилетия Виена е смятана за средище на руски агенти, за които се твърди, че често действат под прикритието на дипломатически имунитет. Броят на акредитираните в Австрия дипломати е поразително висок. При съмнения австрийските власти предпочитат да не обръщат внимание на ситуацията. Когато след отравянето на руския бивш шпионин Сергей Скрипал във Великобритания редица страни от ЕС изгониха руски дипломати от страната, Австрия се въздържа. В близкото минало е имало само едно изгонване. През август 2020 г. Шаленберг обяви руски дипломат за „персона нон грата“ заради икономически шпионаж. По онова време Министерството на външните работи предпочиташе случаят да бъде решен по друг начин и поиска от руските власти да отстранят въпросния дипломат безшумно. Но Москва не реагира и едва тогава последва експулсиране.

Огромното посолство на Русия във Виена

Партията на свободата (FPÖ), която има тесни връзки с Русия, разкритикува четирите експулсирания, тъй като по този начин Австрия окончателно разрушавала последния останал мост на дипломацията.  Други държави обаче са изгонили значително повече дипломати в порпорционално на размера на посолствата.

За сравнение: само във Виена от сряда са акредитирани 68 дипломати и 75 души административен и технически персонал, както и трима професионални консули. Ако към тях се прибави и персоналът на руското посолство в международните организации и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, се получава общ брой от 290 души. Австрия от своя страна е акредитирала 33 души за посолството си в Москва.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

____________________

Още по темата:

Войната в Украйна и голямото европейско събуждане по отношение на руската газова политика

Впечатления от украинската граница

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации