13.5 C
Виена
четвъртък, 29 февруари, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесОбщина Виена отпуска 124,3 млн.евро за подпомагане на домакинствата, засегнати от повишаването...

Община Виена отпуска 124,3 млн.евро за подпомагане на домакинствата, засегнати от повишаването на цените на енергията

-- Реклама --

Финансовата тежест за виенските домакинства се е увеличила заради покачващите се цени на енергията в Австрия. На 15 март кметът на Виена Михаел Лудвиг представи пакет от мерки за подпомагане на гражданите на стойност 124,3 милиона евро.
Пакетът се състои от три компонента:

50 милиона евро еднократна сума за социално слаби и граждани с ниски доходи;

26 милиона евро енергийна подкрепа и субсидии за изграждане на устойчива енергия в нови сгради;

48,3 милиона евро за саниране на сгради;

Еднократна сума от 200 евро за покриване на енергийни разходи ще получат 262 000 граждани.

Помощта ще бъде изплатена през второто тримесечие на 2022 г. без подаване на заявление. Енергийната подкрепа се отнася за граждани, които са особено засегнати от повишаването на разходите за газ и ток или имат неплатени задължения към енергийните дружества. Тази подкрепа ще бъде разширена и ще се отнася и за средната класа, която вече също е засегната от повишаването на цените. По актуални данни става дума за около 200 000 домакинства.

Третата позиция от пакета включва термично саниране на стари сгради, изграждане на енергийно ефективни сгради и екологично устойчиви инсталации като фотоволтаични системи и зелени електроцентрали.
За средното виенско домакинство увеличението на цените на енергията може да достигне около 500 евро годишно. Цените на тока и газа вече достигнаха астрономически стойности. Австрийският индекс на цените на газа се е увеличил повече от пет пъти през миналата година, а по-нататъшното развитие на цените е непредвидимо поради войната в Украйна. С този пакет от мерки ние реагираме бързо, социално и точно там, където трябва, каза кметът на Виена Михаел Лудвиг.

По информация на EuroCommPR

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации