-1.5 C
Виена
четвъртък, 30 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Трети министър поема здравното министерство след оставката на Мюкщайн

Австрия: Трети министър поема здравното министерство след оставката на Мюкщайн

-- Реклама --

Ковид пандемията навлиза в третата си година. Трети министър поема здравното министерство в Австрия и всички предизивикателства, свързани с овладяването на проблема и последиците от здравната криза. До тази ситуация се стигна след като Волфганг Мюкщайн официално подаде оставка още в четвъртък, 3 март, въпреки че очакванията бяха това да се случи през уикенда.

Лични мотиви за оставката

Това беше година, „в която постигнахме голям напредък, но и година, в която пандемията многократно ни подложи на изпитание“, каза той, обобщавайки мандата си, който всъщност не е продължи и 11 месеца. Основните причини за напускането на Мюкщайн са лични. „Персоналната тежест на тази работа не бива да се подценява“, каза каза 47-годишният вече бивш министър.

„Можеш да се справиш с тази работа само ако даваш 100 процента всеки ден. През последните няколко седмици все по-често забелязвам, че вече не мога да давам 100 процента от себе си. Това означава, че вече не мога да отговаря на собствените си стандарти”.  Той поясни, че изключително стресиращи за него и семейството му са и постоянните заплахи, които получва.

„Изпитваш страх, когато собственият ти апартамент трябва да бъде охраняван денонощно от полицията, когато можеш да излезеш от къщи само с лична охрана – и то в продължение на няколко месеца. Това не може да се понася дълго. Ето защо днес настъпи денят, в който трябва да подам оставка като министър на здравеопазването и социалните въпроси.“

Без политически опит във властта

Мюкщайн се противопостави на всякакви спекулации, че някои дискусии са били твърде тежки за него, като заяви, че „трудните преговори със заинтересованите страни са били нормални“. В крайна сметка „винаги сме били обединени от разбирането за демократично съчетаване на интересите“, каза лекарят, който също така благодари на канцлера Карл Нехамер (ÖVP) за сътрудничеството.

Преди да заеме поста си в правителството, Мюкщайн бе практикуващ лекар със сравнително малко опит на политическата сцена. В коалиционните преговори по социалната и здравната програма през 2019 г. той участва само заедно със заместник-канцлера Вернер Коглер. Аншобер неведнъж го е канил за съветник. Преди това в продължение на дванадесет години той заема длъжности в Медицинската асоциация, където е член на обединението на зелените лекари.Мюкщайн напуска министерския пост само два дни преди на практика да отпаднат почти всички мерки, свързани с разпространението на корона вируса. От една страна броят на новите случаи продължава да бъде изключително висок, достигайки на 2 март почти 40 000. От друга страна интензивните отделения вече не са претоварени, но пък се увеличава заетостта на леглата в нормалните отделения. Според някои източници причината за оттеглянето на Мюкщайн е несъгласието му с вдигането на ограниченията на 5 март.

Оставката на Мюкщайн идва само няколко дни преди да се вземе решение как да се продължи със задължителното ваксиниране. Законът предвижда санкции за нарушения от средата на март. В средата на февруари в интервю за Ö1 министърът заяви: „Ако не можете да представите доказателство за ваксинация, ще бъдете наказани“. И добави: „И това е начинът, това е законът“. Само за да уточни на следващия ден, че препоръките на експертната комисия все още могат да променят нещо. Заседанието на тази комисия е насрочено за 8 март.

През лятото в интервю за STANDARD Мюкщайн все още отхвърляше възможността за въвеждане на задължителна ваксинация. По-късно се наложи да промени позицията си. В рамките на самата Зелена партия се създаде протестна инициатива срещу задължителното ваксиниране. Elga GmbH също трябваше да признае за технически проблеми, а социалните партньори отправиха остри критики. След това един след друг министър-председателите на отделните провинции от Народната партия се дистанцираха от закона, въпреки че първоначално именно те искаха да го въведат.

По-нататъшното управление на последиците от пандемията – от дългия ковид до последиците за психичното здраве, особено липсата на детски и младежки психиатри – ще бъде отговорност на следващия министър. Първоначалните мерки бяха предприети от Мюкщайн, но ще са необходими още.

FEIA APP

Йоханес Раух от Форарлберг

Йоханес Раух, Зелени

Когато на 19 април 2021 г. Мюкщайн встъпи в длъжност като министър на здравеопазването, един от вестниците излезе със заглавие, че той поема „най-трудната работа в републиката“. Сега тази работа ще бъде в ръцете на друг представител на Зелените – съветникът от Форарлберг Йоханес Раух.

Третият здравен министър в третата година от пандемията идва с богат политически опит. 62-годишният Йоханес Раух е активен в редиците на Зелените от 1985 г., а от 2014 г. е съветник във Форарлберг. Той познава добре механизмите на политическите преговори, отношенията правителство-провинции, правителство-парламент, социалните партньори и отделните партии.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации