8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийци се закичиха с мартеници

Австрийци се закичиха с мартеници

-- Реклама --

На 1 март не само българите в Австрия се закичиха с мартеница. Десетки австрийци също получиха бяло-червения символ на здраве и пролетно събуждане и се запознаха с българската традиция.

Инициативата „Подари мартеница” е на Австрийско-българското сдружение, което има за цел да засилва и развива връзките между България и Австрия. Получавайки мартеничка на ръката или закичена на дрехата австрийците научиха и много подробности за България и българските обичаи.

Мартеничките достигнаха както до училищата и офисите, така и до домове за възрастни хора. Навсякъде инициативата бе приета с радост и любопитство. „Толкова се радвам да получа такъв хубав символ на пролетта. Точно сега имаме огромна нужда от здраве, сила и щастие”, казва хер Дудек, който е на 99 години.

Пианистът и професор по музика Волфганг Шмуц гордо позира с подаръка и обеща, че ще чака първия шъркел, за да завърже мартеничката на някое дърво. Елена Кислебер вече знае какво ще си намисли, когато дойде моментът да се раздели с мартеничката.

Учениците също се зарадваха на подаръка и с удоволствие изслушаха легендата за Пижо и Пенда.

С подобни инициативи Австрийско-българското дружество се стреми да направи България по-позната в Австрия и да запознае австрийците с българската история и култура.

___________________

Още по темата:

Герхард Райвегер: Продължавам да се изненадвам колко малко австрийците познават България

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации