6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБПЦО "Св.Иван Рилски" издаде книгата "Православно да живеем" на проф. йером. Йоан

БПЦО „Св.Иван Рилски“ издаде книгата „Православно да живеем“ на проф. йером. Йоан

-- Реклама --

Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена издаде книгата „Православно да живеем” на проф. йером. Йоан Краммер. Изданието излиза с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Първи стъпки в православната вяра

Книгата е насочена предимно към младите православни християни, но е подходяща и за всички, които искат да направят своите първи стъпки в православната вяра. Изданието е одобрено от Службата за православно училищно образование в Австрия за работа в гимназиалния курс в часовете по Религия-Православие, съобщава сайтът dveri.bg.

В уводните думи към българското издание митрополит Антоний пише:„Книгата на йером. Йоан Краммер е чудесно помагало за всички, които искат да разберат какво е Църквата и каква е целта на християнския живот. Неслучайно най-голямо място в нея е отредено на светците – тези плодове на действието на Светия Дух в Църквата, които свидетелстват за любовта на Бога към всички нас.

______________________________

Митрополит Антоний освети новия български православен храм „Св.Иван Рилски” във Виена

______________________________

По един увлекателен и достъпен начин книгата представя основите на православната вяра, изложени в Символа на вярата, с основните тайнства, разказва живота на светците от Стария и Новия Завет, на много мъченици и подвижници на светата Църква.

За автора

Самият автор пък описва своя труд така: „Основен принцип в православното преподаване на вярата е да се върви от видимото към невидимото. Този принцип е залегнал и в основата на настоящата книга за вярата. Авторът в продължение на дълги години се занимава с православно религиозно образование в училищна и извънучилищна среда. Според австрийската учебна програма по предмета Религия-Православие за прогимназиалния и гимназиалния етап православният християнски живот е отправната точка и целта на преподаването. Да вярваме православно означава да живеем православно и това е лайтмотивът на цялата книга“.

Авторът йером. Йоан Краммер е добър приятел на България, а инициативата за издаването на книгата на български език от Православната българска църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена е на нейния енорийски свещеник Иван Петкин.

Изданието

Богато илюстрираното пълноцветно издание включва повече от сто образци на православната иконопис и изкуство от целия свят, включително и от България. Представена е също съвременната православна иконописна традиция в Западна Европа и по-конкретно в Австрия. За първи път се публикуват някои от иконите на иконографа Петър Шалъфов за българския храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена.

Книгата е с твърди корици, луксозен печат и е подходящ подарък за всички, които се интересуват от православната вяра и искат да направят своите първи стъпки в нея. За илюстрация на корицата на българското издание издателите са избрали един от символите на Българската патриаршия – храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Преводач на книгата е Златина Каравълчева, а художественото оформление е на протодякон Виктор Шиловски. Редактор е ставроф. ик. Иван Петкин, а снимките на изображенията на БПЦ в книжното тяло са на Стефка Борисова. Книгата може да се намери в църковните книжарници в София на цена 20 лв и в българската църква „Св.Йоан Рилски” във Виена.

източник на информацията www.dveri.bg

___________

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия, е основана през 1967 г., а на 19 май 1969 г. е регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Адрес: Dunklergasse 21, Top 1, Kirche 1120 Wien

(обществен транспорт – линии U4,  U6 на метрото, автобус A12, спирка Längenfeldgasse)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации