6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовогодишният концерт на Виенската филхармония отново с публика в залата

Новогодишният концерт на Виенската филхармония отново с публика в залата

Даниел Баренбойм дирижира за трети път традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

-- Реклама --

На 1 януари 2022 в Музикферайн ще се проведе традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

След като миналата година за първи път в своята история оркестърът свири без публика, сега Златната зала отново ще се изпълни с аплодисменти на живо. Скорошните изменения в правилата за събития в зала, свързани с Ковид, наложиха  последния момент промени в броя на зрителите. Така в първия ден на Новата година 1000 човека ще имат щастието да слушат на живо „На хубавия син Дунав” и „Радецки марш”. Останалите 700 притежатели на билети ще трябва да почакт до 2023 г.

На диригентския пулт за трети път ще застане Даниел Баренбойм.

Той е сред големите имена, които трайно си сътрудничат с Виенската филхармония. Съвместната творческа дейност на 79-годишния Баренбойм с Виенската филхармония започва още през 1965 г., а през 2009 и 2014 г. той дирижира и Новогодишния концерт.

Семейство Щраус

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус, макар тази година Щраус баща да „участва” само с прочутия „Редецки марш”.

Както всяка година в програмата са включени и изпълнения на солистите на балета при Виенската опера.

Цветна украса за залата

Цветята в зала между 1980 и 2014 години са подарък от италианския град Сан Ремо. От 2015 за пръв път Виенската филхармония предоставя флоралната декорация на общинското предприятие „Виенски градски градини”. За украсата на залата са необходими около 30 000 стръка цвята, а подготовката започва на 27 декември.

снимка ©Terry Linke

Светът като концертна зала

В Австрия концертът се излъчва по ORF2 като празничната програма започва в 9.50 с портрет на диригента Даниел Баренбойм. От 10.35 камерата ще покаже работата зад кулисите, а прякото предаване на концерта започва в 11.15 ч.

Той ще се излъчва в 99 държави и се гледа от над 50 милиона зрители по цял свят. Новогодишният концерт на Виенската филхармония е най-гледаният концерт за класическа музика в света. 

FEIA APP

Българско участие

Със своя талант и красота  в състава на световноизвестния оркестър  блестят две българки – Албена Данаилова (цигулка) и Даниела Иванова (виола).

Албена Данаилова

Албена Данаилова е родена в София в семейството на музиканти. Тя е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”, както и Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концерт майстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. Известната цигуларка е носител е на редица престижни международни награди от конкурси и фестивали. През 2008 г. с конкурс спечели мястото за концерт майстор на прочутия оркестър. Тогава световната преса широко отрази този нейн успех, тъй като Албена Данаилова е първата жена концертмайстор в дългата история на известния със своя консерватизъм оркестър.

Даниела Иванова

Даниела Иванова (виола) е другата българка, която със своя професионализъм е заслужила мястото си на престижната сцена. Тя се присъединява към секцията с виоли на оркестъра на Виенската държавна опера  през септември 2007 г. От 2010 г. е член и на Виенската филхармония.

Даниела Иванова е родена в Бургас през 1977 г. Завършила Националното музикалното училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Продължава музикалното си образование в Мюнхен и Виена. Тя е носител е на редица международни музикални награди. В последните години се изявява и като диригент и педагог. Даниела Иванова е търсен солист и камерен музикант в Европа, САЩ, Израел, Япония и др.

В материала е използвана информация от EuroCommPR

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации