23.4 C
Виена
неделя, 1 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияКонстантин Малчев, група RocKDiGi и творческите им проекти

Константин Малчев, група RocKDiGi и творческите им проекти

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Когато още нямаш 18 години, ходиш на училище и пишеш домашни, целите често се заключават в успешното завършване на учебната година и прием в университет в желана специалност. Но точно, когато още нямаш 18, можеш да си позволиш не само да имаш мечти, но и да правиш първите крачки към сбъдването им. Младостта има силата и привилегията да бъде неуморна, вдъхновена и силна.

Константин Малчев е ученик в гимназия „Adolf-Pichler-Platz” в Инсбрук и е отличник на випуска си. Усвояването на всички предмети му се отдава с лекота, но влечението му е към природните науки и планира да учи физика, астрономия или компютърни технологии. Иска да има стабилна професия, която да му дава финансовото спокойствие да развива хобито си. А пък кой знае, може някой ден хобито му да се превърне в професия. Дали Константин ще бъде най-добрият музикант сред астрономите или най-добрият познавач на Космоса сред музикантите предстои да разберем.

Засега знаем със сигурност, че той свири упорито на китара и синтезатор, пише собствени композиции и с групата RocKDiGi вече работят по трети албум. Но преди да стигнем до първата годишнина на бандата в Инсбрук, трябва да се върнем седем-осем години назад.

Китарата и морето

Коко, както го наричат приятелите, е роден във Варна. Когато е на 10 години, запален от по-малкия си брат Дамян, който започва да свири още на 6 годишна възраст, двамата посещават уроци по класическа китара. „Искахме да напреднем много бързо и оставахме и след часа, за да вземем колкото е възможно повече материал”, спомня си младежът. Двамата братя двукратно се представят блестящо на фестивала на класическата китара в морската столица и участват на концерта на лауреатите. Първото сериозно излизане на сцената дава самочувствие на младия музикант и разпалва желанието му да открива тайните на нотите и акордите. Постепенно уроците преминават в самостоятелни занимания, базирани на книги, учебни материали и много гледане и слушане на китаристи като Richie Blackmore, Mark Knopfler, Brian May, Angus Young, Eric Clapton, Chris Rea, James Hetfield, Tommy Iommi, Billy Gibbons и др.

Съмишленици в дигиталния свят

С идването на семейството на Константин в Австрия страстта му към музиката се задълбочава индивидуално. След време използва местното младежко студио, за да записва и преработва собствени композиции и интерпретации на известни парчета. В обработката на записите получава помощ както от учителя си по китара във Варна г-н Станимир Диков, така и от вуйчо си, който е тон-продуцент в София. Коко обаче вече е намерил своята рецепта за работата зад пулта. „Трябва много индивидуални проби, търпение, упражнения и слушане на музика”.

Помага му и приятелят му Матиас Байрер, който свири на цуг-тромбон и живее във Форалберг. Двамата се срещат онлайн и интензивно обменят записи.

Обложката на първия албум на Константин Малчев и Матиас Байрер

Най-важна за развитието на Коко обаче си остава подкрепата и разбирането от родителите му, които като бивши музиканти го насърчават и мотивират да продължава да експериментира и търси собствен стил и посока.

Интензивните занимания с музика и контактите с хора със сходни интереси логично водят и до следващата стъпка в развитието на талантливия младеж – създаване на рок група.

RocKDiGi – родена по време на локдаун

RocKDiGi е името на рок групата, която се ражда на 27 декември 2020 година. Тя се появява по време на тежък локдаун в Австрия, когато контактите между хората са силно ограничени. Бандата обединява Константин Милчев (китара, синтезатор, бас и вокал, тон-обработка), Матиас Байрер (цуг-тромбон), Калина Шуперлиев (цигулка) и Мария Енчева (вокал). Четиримата комуникират предимно онлайн, репетират на открито и накрая всеки записва своята част от композицията и изпраща записа на Коко. С помощта на специален софтуер той преработва и синхронизира отделните инструменти и гласове докато се получи завършено парче.

Засега групата прави предимно интерпретации на известни песни, но има желание да запише и собствени композиции. „По-лесно ми идват нови мелодии отколкото текстове”, споделя Коко и издава, че с Матиас вече обмислят ново парче в стил блус рок/рок енд рол, в което експериментират със смесването на различни стилове. Тъй като в групата всички са свързани с България (майката на Матиас е от гр. Трявна), естествено е желанието да се включи и българският фолклор в някои от композициите. Различните музикални предпочитания на членовете на групата често изправят Коко пред големи предизивикателства. „Калина харесва класическа музика, Мария пък повече тип поп и понякога е трудно да намерим пресечната точка”. В крайна сметка всеки записва своята версия и младият китарист влиза в ролята на тон-продуцент, опитвайки се да намери най-добрата хармония между отделните инструменти и гласове.

Обложката на втория албум на групата, който съдържа преработки на български песни

Физика на музиката

Всъщност музиката е неразривна част от ежедневието на Константин. Тя задава ритъма му, стимулира го и му дава енергия и баланс. Тя го изважда от мотонността на ежедневието и го мотивира да развива разнопосочните си таланти. Коко създава почти сам уебсайта на групата, заедно с Матиас правят дизайна на обложките на албумите и се грижи за организацията на репетициите и записите. Но най-важното е, че всичко това му носи невероятно удоволствие и удовлетворение.

Коледната песен, написана по случай първия рожден ден на група RocKDiGi

„Старая се да се уча от грешките си и да гледам напред. Мисля, че с хъс и търпение можем да постигнем много”, уверен е младежът. И ако физиката остава водеща в бъдещите му планове, то музиката бележи някои от конкретните му цели – да посети рок концерт на любима банда на живо, да свири пред публика, албумите на RocKDiGi да се харесват и купуват. Не на последно място е и желанието му да популяризира българската култура и музика в Австрия.

„Няма да спра да се занимавам с музика, защото тя е като въздух за мен. С нея мога да предавам различни послания и да се опитвам да влияя на хората. Музиката е език, който няма нужда от превод и всеки разбира със сърцето си”.

Музиката на Константин Малчев, Матиас Байерер, Калина Шуперлиев и Мария Енчева може да намерите на сайта на групата RocKDiGi или в YouTube.

____________________

Още по темата:

Предизборна България погледната от Инсбрук

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации