22.3 C
Виена
понеделник, 20 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: От 22 ноември - пълен локдаун за всички. От 1 февруари...

Австрия: От 22 ноември – пълен локдаун за всички. От 1 февруари – задължителна ваксинация

Правителството обяви 20-дневен пълен локдаун за цялата страна. След 12 декември правилото 2G (излекувани и ваксинирани) остава в сила

-- Реклама --

От 22 ноември цяла Австрия влиза в нов пълен локдаун. Той ще продължи 20 дни и ще важи за всички граждани независимо от имунизационния им статус. След 12 декември локдаунът спира автоматично за ваксинираните и излекуваните лица и продължава за неваксинираните.

От 1 февруари имунизацията срещу Ковид ще бъде задължителна. Това са решенията, които канцлерът Александър Шаленберг обяви на специална пресконференция днес. Те са взети след интензивни преговори с министър-председателите на провинциите.

Обявяването на пълен национален локдаун идва в момент, в който провинции Горна Австрия и Залцбург вече бяха заявили налагането на 4-седмичен локдаун. Четвъртата вълна напълни интензивните отделения и постави здравната система пред изключително тежки изпитания.  

Познати ограничения

От понеделник, 22 ноември, влизат в сила познатите ограничения за напускане на дома.

  • В случай на непосредствена опасност за живота, здравето или собствеността;
  • За да се окаже помощ на нуждаещ се;
  • При изпълнение на семейни задължения;
  • За разходка за физическо и психическо разтоварване;
  • Изпълнение на служебни задължения;

Затварят всички търговски обекти, освен хранителните магазини, дрогерии, аптеки.

Затварят ресторанти, кина, театри, фитнес центрове.

Където е възможно, трябва да се премине към хоум офис.

Задължително носене на FFP2 във всички затворени пространства.

Финансовото министерство ще обяви програмите за подпомагане на засегнатите от локдауна фирми.

Училищата и детските градини остават отворени

Детските градини остават отворени. Училищата ще запазят присъствено обучение като маските ще бъдат задължителни. Призивът на правителството е родителите, които имат възможност, да оставят децата у дома.

Очаква се образователното министерство да съобщи всички детайли, свързани с новата ситуация.

___________________

Австрия обяви локдаун за неваксинираните в цялата страна

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

__________________

Тежко решение

Канцлерът Шаленберг, както и здравният министър Мюкщайн, неколкократно подчертаха, че обявяването на нов локдаун за всички е изключително тежко, но необходимо решение. „Локдаунът е единственият ни надежден инструмент да пречупим тази вълна и да спасим човешки животи, да облекчим болниците и да намалим броя на новите случаи”.

За последните 24 часа в страната са регистрирани 15 809 нови случая, в интезивните отделения са повече от 500 човека, а 48 човека са починали.

Задължителна ваксинация от 1 февруари 2022

„През последните месеци се опитахме по всякакви начини да стимулираме и убедим хората да се ваксинират. За съжаление не успяхме и нивото на имунизация остава все още твърде ниско. Време е да погледнем реалността в очите”, каза Шаленберг. От 1 февруари ваксината срещу Ковид ще бъде задължителна в Австрия.

Здравният министър поясни, че вирусът ще остане още дълго сред нас и правилото 2G ще продължи да бъде „входен билет” към нормалния живот. „Високото ниво на ваксинация е единственият път да излезем от порочния кръг на локдауни и вълни”, допълни Шаленберг.

Австрия е първата страна, която въвежда задължителна ваксинация срещу Ковид. Според правителството това решение не противоречи на съществуващата нормативна база, а до началото на февруари ще бъде приет и съответният закон.

Канцлерът многократно подчерта, че в този тежък момент хората трябва да бъдат солидарни и помоли всички да ограничат контактите си, защото „само всички заедно можем да се справим с пандемията“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации