16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноПодай заявление - гласувай лесно и бързо на 14 ноември

Подай заявление – гласувай лесно и бързо на 14 ноември

-- Реклама --

Остават по-малко от четири дни до изтичане на крайния срок за подаване на заявление за гласуване в чужбина. До 19 октомври всеки български гражданин, който има право да гласува, може да заяви желанието си да участва в изборния процес.

Защо е важно подаването на заявление?

Заявленията за гласуване са изключително важни, защото те пестят време в изборния ден – секционната комисията попълва по-малко данни, тъй като те вече са нанесени в списъците, благодарение на подаденото заявление. Така се съкращава престоят в секцията и се избягва образуването на големи опашки, а това е особено важно в сегашните условия на пандемия.

Как и къде се подава заявление за вписване в списък за гласуване извън страната?

Българските граждани, които имат право да избират и желаят да упражнят правото си на глас извън страната в изборите за народни представители и за президент на 14 ноември 2021 г., заявяват своето желание чрез подаване на заявление за вписване в списък за гласуване извън страната по един от следните начини:

  • чрез писмено заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа), подписано саморъчно и подадено лично пред дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава;
  • чрез писмено заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа), подписано саморъчно и изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска фирма до дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но в едно заявление може да бъде вписано само едно лице;
  • чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия, като проверката на вписаните данни се извършва автоматизирано едновременно с подаването. Това е и най-бързият и удобен начин за подаване на заявление.

Заявленията се подават не по-късно от 00.00 часа българско време на 19.10.2021 г.

__________________________

Отново предстоят избори. Как да се подготвим за гласуване в Австрия?

_________________________

Ако сте сигурни, че в деня на изборите ще бъдете в Австрия, препоръчително е да подадете заявление, защото предварителното вписване в избирателните списъци улеснява и ускорява гласуването в изборния ден.

Подаването на заявление не е обвързано със задължението за гласуване.

Електронно заявление може да подадете ТУК

Кой има право да гласува?

Право да избират народни представители и да гласуват в изборите имат лицата, които:

  • имат българско гражданство;
  • навършили са 18 години към изборния ден включително;
  • не са поставени под запрещение;
  • не изтърпяват наказание лишаване от свобода.
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации