5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноОтново предстоят избори. Как да се подготвим за гласуване в Австрия?

Отново предстоят избори. Как да се подготвим за гласуване в Австрия?

-- Реклама --

На 14 ноември българските граждани ще отидат отново до урните като този път ще трябва да гласуват както за нов парламент, така и за президент и вицепрезидент.

В тази връзка посолството на РБългария в Австрия припомня някои основни положения, които ще улеснят организацията и провеждането на изборите.

Подаване на заявления за гласуване

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс избирателни секции в държавите–членки на Европейския съюз, се образуват по право в помещенията на дипломатическите или консулски представителства, но също и в други населени места на територията на Австрия, при условие, че за тях са постъпили не по-малко от 40 заявления съгласно чл. 14, т. 2 от ИК.

Австрийската страна даде принципното си съгласие за разкриване на избирателни секции, както в помещенията на Посолството (Schwindgasse 8), на Постоянното представителство на РБ пред ООН и другите международните организации (Rechte Wienzeile 13) и в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ (Parkgasse № 18), така и извън тези помещения във Виена, както и в други населени места на страната.

Местата за гласуване извън горепосочените помещения ще има в 9-ти, 10-ти, 13-ти и 22-ри район във Виена. Секции ще се открият и в Линц, Грац, Залцбург, Клагенфурт, Брегенц, Инсбрук и Велс.

Условията на австрийската страна са за своевременно уведомяване за точните адреси на всички избирателни секции, както и за спазване на действащото към датата на провеждането на изборите местно законодателство относно мерките за ограничаване на Ковид-пандемията.

Предварително подаване на заявление

Гласоподавателите могат да се регистрират своевременно до 25 дни преди изборния ден (19.10.2021 г.) по следните два начина:

електронно регистриране на Интернет страницата на Централната избирателна комисия www.cik.bg. Формата за регистрация е активна и може да бъде намерена ТУК.

да подадете писмено заявление по образец, лично или по пощата на адреса на Посолството – 1040 Wien, “Schwindgasse 8. Важно е  заявленията да бъдат четливо, коректно и изчерпателно попълнени. Образец на заявление може да се намери ТУК (Приложение № 37-ПВР/НС)

В Консулската служба на Посолството можете да подадете лично заявленията си, предварително попълнени или с възможност да ги попълните на място. Ако оставите телефон за контакт, посолството ще се свърже с Вас в случай на неясно попълнено заявление (особено нечетливо или непълно ЕГН и номер на личната карта ) за повторно попълване.

Предложения за разкриване на избирателни секции

В срок не по-късно от 25 дни преди изборния ден (19.10.2021г.) организациите на българските граждани в Австрия могат да правят предложения до Посолството на Република България във Виена за местоположението на избирателните секции на територията на Австрия, при наличието на постъпили достатъчен брой – най-малко 40 заявления на сънародници, които са изразили изрично желание да гласуват на посоченото място.

Тези предложения ще бъдат своевременно препратени от Посолството на ЦИК, която ще вземе решение въз основа на териториалното разпределение на българската общност и отдалечеността на избирателните секции на територията на Австрия.

Набиране на кандидатури за членове на СИК

Във връзка с организацията на изборния ден Посолството продължава да набира кандидатури за членове на СИК. В случай, че желаете да участвате в работата на секционните избирателни комисии, можете да изпратите имейл до Посолството на адрес: politic2@embassybulgaria.at, не по-късно от 15 октомври т.г., като посочите трите си имена, завършено образование и специалност, предишен опит в избори, телефон и имейл-адрес за контакт и кореспонденция.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации