8.2 C
Виена
вторник, 19 октомври, 2021
spot_img
Още
  НачалоAвстрияФинансови съвети за малки и големи: Как да обясним на детето какво...

  Финансови съвети за малки и големи: Как да обясним на детето какво са парите?

  Независимият финансов и застрахователен консултант Виктор Тончев ни помага да обясним на малчуганите функцията и значението на парите

  Искам сладолед! Купи ми самолет! Стигат ли парите в касичката ми за кино? Малчуганите ежедневно ни заливат с лавина от подобни въпроси.

  Родителите често се сблъскват с проблема как да научат децата си да боравят с финанси, как да да разпределят парите си и да се ориентират при пазаруване в магазина. И ако изчисленията на процентите намаления и смятането на бонус точки се овладяват с напредването на уроците по математика в училище, има неща, за които малчуганите търсят отговори от по-възрастните.

  В поредица с няколко материала с  финансовия консултант Виктор Тончев ще се опитаме да ви помогнем да въведете децата в сложния свят на парите и финансите.

  Какво всъщност са парите?

  Още от древни времена парите са средство за размяна. През вековете хората са използвали различни начини, за да си осигурят нужните блага. Например в Китай пресованият чай е бил обичайно средство за размяна. Такива са били какаовите зърна, ечемикът, раковините и др. С развитието на търговския обмен се появяват и парите.

  Парите работят  на принципа дай,  за да получиш.

  В днешно време този принцип е останал същият. Важно е децата да разберат, че с пари се измерват не само стоките, купени в магазина. Всеки един от нас може да даде време, ресурси, умения или знания, за да получи пари, които после на свой ред  да размени за стоки и услуги. Затова е важно да усъвършенстваме и развиваме своите знания и умения, за да можем да ги разменяме за повече пари.

  Какво е инфлацията?

  Когато говорим за пари, не можем да не споменем и инфлацията. Пък и в настоящата ситуация тази дума все по-често се чува в новините.

  Инфлацията влияе на стойността на парите, а това води до намаляване на количеството продукти и услуги, които може да си купим с дадена сума. Ако тази година за 100 евро пазарската ни количка е пълна с продукти, то догодина ще трябва да се лишим от някои покупки, ако искаме да платим същата сума (или съответно да дадем с няколко евро повече за същите продукти).

  Как да спестяваме?

  Почти всяко дете има касичка, в която събира получените дребни суми. Колкото по-дълго касичката е затворена – толкова повече пари ще се съберат в нея.

  Снимка pixabay

  Парите са като дърво – за да берем плодовете се изисква време. Добър пример да обясните на децата си колко е важно да спестяват е този със снежната топка – колкото по-дълго я търкалят в снега, толкова повече сняг събира и става по-голяма. Колкото повече търпение проявяват, толкова по-голяма снежната топка ще имат.

  За да наваксаме поскъпването на живота обаче, не е достатъчно само да заделяме определена сума всеки месец, която да спестяваме. Целта ни е да намерим начин нашите спестявания да се увеличават.

  За безплатна консултация за видовете спестявания може да ни намерите на нашия уебсайт Tonchev-partner.at

  Виктор Тончев е независим финансов и застрахователен консултант и специалист по ипотечни кредити за частни лица. Той има повече от десет години опит в областта на финансите, застраховките, банките, счетоводството. Предлага на своите клиенти безплатно широк спектър услуги в сферата на банковите трансакции, инвестициите, спестовните фондове, пенсионни, здравни и детски застраховки, анализ и оптимизиране на разходите.

  За контакти ТУК

  _____________________________________________

  Още по темата:

  Виктор Тончев: Как да оптимизираме финансите си по време на икономическа криза

  Виктор Тончев, независим финансов консултант: В сегашната криза банките не отпускат по-лесно кредити, но предлагат по-добри условия

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ
  -- Реклама --

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации