8.2 C
Виена
вторник, 19 октомври, 2021
spot_img
Още
  НачалоБългарияМилка и Богдан Димитрови: Вдъхновяващата сила на танците или умението да вървиш...

  Милка и Богдан Димитрови: Вдъхновяващата сила на танците или умението да вървиш на музика

  Двамата професионални танцьори на народни танци са новото попълнение на танцова група „Китка” във Виена

  Текст Елица Ценова

  Тя говори бързо, усмихва се постоянно и излъчва огромно количество положителна енергия. Той мери думите преди да ги изрече на глас, пестелив е на жестове, сдържан и концентриран . Тя слуша предимно народна музика, а горещият ѝ темперамент се излива и в салсата, и в тангото. Той е почитател на филмите на Дейвид Линч, Ридли Скот и Копола, а бунтарският му дух намира израз в музиката на Джудас и други хеви метъл групи.  И двамата обичат сцената и се чувстват най-добре в ритъма на хора и ръченица, защото са професионални танцьори и хореографи на народни танци.

  Запознайте се със семейство Милка и Богдан Димитрови, които отскоро са част от състава на танцова група „Китка” във Виена.

  Милка и Богдан Димитрови, снимка Александър Анастасов

  Милка Димитрова е магистър по хореографска режисура от Академията за музика, танци и изобразително изкуство в Пловдив и години наред е член на щатния танцов ансамбъл към Академията. Богдан е завършил Националното училище по танцово изкуство в София и е играл с ансамбъл „Тракия”, Пловдив и ансамбъл „Българе”, София.

  Освен че се изявяват на сцената, повече от 15 години двамата предават танцовите си умения и на младото поколение.

  Завой в посока Виена

  Семейството пристига във Виена преди малко повече от две години, водени от убеждението, че в Австрия двете им деца ще получат добро образование и спокойна среда за развитие. Познатото ежедневие, изпълнено с концерти и уроци по танци, отстъпва на нов работен ритъм – по-скучен, но и по-придвидим. Въпреки че много неща от България им липсват, те не съжаляват за решението си. Редът и сигурността  им харесват, доволни са от нивото на обучение в училищата и качеството на живот в австрийската столица.

  Първоначално смятат да запълнят липсата на народни танци с посещение на репетиции без да подчертвата професионалната си подготовка. „Искахме да ходим някъде, където да си поиграем любимите хора”, признават през смях двамата. Уменията им няма как да се скрият и Милка и Богдан бързо влизат в състава на танцова група „Китка”.

  „Бойка Анастасова, Валя Дряновска и всички членове на ансамбъла са невероятно отворени и позитивни хора и ние се чувстваме част от едно голямо семейство”, споделя Богдан. Двамата са впечатлени от богатството и красотата на костюмите, идващи от всички етнографски области на България, както и от качеството на техническа подготовка на танцьорите. „Личи си, че тук се работи много професионално. Като се има предвид, че това са самодейци, които имат професии, далеч от сцената, постигнатото ниво е изключително високо”.

  „С Валя Дряновска се разбираме с половин дума. Достатъчно е да се погледнем и вече сме готови да пробваме нови стъпки и фигури”, описва Милка творческата атмосфера в групата.

  ____________________________________________________________________

  10 години сдружение „Български ритми”: Китка български народни танци във Виена

  ____________________________________________________________________

  Най-трудно е да стъпваш на музика

  За Милка танцът е преживяване. Емоция.Това тя научава от проф.Кирил Дженев, създател на ансамбъл „Тракия”, Пловдив. „Мога да танцувам и само за себе си, но с публика вълнението е споделено ”. Крехка и нежна тя е готова да полети, когато говори за магията на сцената. На свой ред  Богдан приземява възторга ѝ. „Танцът не е обикновено подскачане. При четенето, преди да се срича, се учат буквите, така и при нас – първо се учат стъпките, после се сливаш с музиката и едва тогава се случва танцът. Затова е нужно човек да е музикален, дисциплиниран и последователен”. Тези качества Богдан е предавал и на своите ученици в България и до ден днешен ги изисква от всеки, влязал в залата за репетиция, припомняйки думите на свой преподавател, че „най-трудно е да вървиш на музика”.

  И двамата признават, че им липсва времето на активни концерти и репетиции, свързани с хубави преживявания и много приятели. Припомнят си забавни случки от сцената, емоции от премиери, болките от многобройните повторения на стъпки, които упорито отказват да се нанижат в танц. „Когато сега гледаме запис от някой спектакъл, усещаме доза гордост, че сме част от тази красота и удовлетворение, че оставяме нещо след себе си”.

  Обединителната сила на хорото

  И Милка, и Богдан са категорични, че младите хора искрено харесват българския фолклор и с ентусиазъм учат народните танци. Независимо дали са в Лондон, Чикаго, Виена или Берлин сънародниците ни винаги са готови да се хванат на хоро и сякаш в стъпките му претопяват различията си и заличават разчертаните в ежедневието разделителни линии. Според Милка „народните танци ни сплотяват като българи, дават ни енергия и жажда за нещо ново и красиво”.

  „Може да слушаме различна музика, да подкрепяме различни партии, да споделяме различни възгледи, но на каквото и да се делим, хорото винаги ни обединява”, обобщава Богдан. Затова и двамата продължават да предават знанията си на всеки, който иска да усети зареждащата сила на българските народни танци.

  Ансамбъл „Китка“ на сцената

  С „Китка” напред

  Милка и Богдан Димитрови искат да продължат да творят и да зареждат сънародниците си в Австрия с позитивната енергия на българските танци. Щастливи са, че в екипа на „Китка” са намерили не просто съмишленици, но приятели по дух и темперамент.

  И макар кризата Ковид, локдауните и ограниченията да объркват плановете, идеите и проектите за бъдещи изяви на сцената се трупат.

  Професионалните знания и умения на Милка отново намират поле за реализация и от 1 октомври тя ще води курс по български народни танци за начинаещи. Богдан е зает с работата си и засега не може да отдели време за преподаване, но пък с удоволствие ходи на всички репетиции на групата.

  Ние пък се надяваме ситуацията с Ковид да не затвори отново залите и културните събития вече да запълнят календара ни. Защото в пъстрата творческа лаборатория на „Китка” се забъркват прекрасни танцови коктейли, а идеите бързо се превръщат в проекти, чакащи своята публика.

  Нов курс по български народни танци за начинаещи

  КОГА: Всеки петък от 1 октомври до 3 декември.

  от 18.00 до 19.00 часа

  КЪДЕ: WUK (Großer Seniorenraum), Währinger Straße 59, 1090 Виена

  Ръководител: Милка Димитрова
  Цена: 50 €

  Записване и информация: kitka@chello.at

  Всички курсове на сдружение „Бълграски ритми“ може да намерите ТУК

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ
  -- Реклама --

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации